Risotto cu vin rosu si calamar

Între atâția miei sacrificați pe bandă rulantă care se revarsă prin toate mediile, cred sper că multora le și dispar poftele de fripturi tradiționale pascale, fără gust de oaie.

Pentru ei, dar mai ales pentru sănătatea mea mintală, am simțit nevoia unei ieșiri din tradițiile astea pe care aparent nu le pune nimeni sub semnul întrebării, de parcă ar fi perfect normal să se pregătească munți de fleici și fripturi, care parțial transformă oamenii în animale lacome care se mută la spital în câteva zile, iar parțial se strică și ajung la gunoi, tot din lipsă de self-control.

Dar să revenim la “oile” noastre, adică la această variantă de risotto, care, fără calamar, intră în categoria celor mai hearty și yummy preparate vegetariene pe care le-am experimentat.

Prep time ingrediente

10-15 minute.

Cooking time

45-50 minute.

Nr. porţii

2-4 persoane.

Ingrediente

  • 1 cană orez (eu am folosit sălbatic, nu cel clasic de risotto)
  • 3 căni jumătate de stock/supă de legume (sau apă)
  • câteva linguri de pastă de tomate
  • vin roșu (eu am folosit cam 500ml de Merlot, în care am pus și niște cimbru proaspăt)
  • puțin ulei de măsline
  • 1 ceapă (medie) tocată mărunt
  • câțiva căței de usturoi (3-7)
  • sare și piper după gust
  • 100g parmezan ras
  • calamar (sau fructe de mare), sau fără (eu am avut vreo 800 g înainte să-l curăț)

Note

Semințele negre de pe risotto sunt de ceapă neagră (aka Kalonji). Le-am folosit doar la servire.

Metodă

Am sotat ceapa și usturoiul (cam 3 minute) în ulei, într-o oală cu fund dublu, până ceapa a căpătat translucență. Am dat focul la mic, am adăugat orezul, 2 căni de supă de legume și jumătate din cantitatea de vin și am început să amestec. Constant până s-a absorbit/evaporat lichidul.

Am completat și cu pastă de tomate și am tot adăugat câte puțin vin și supă în același ritm vreo 30-35 de minute, până s-a făcut orezul al dente și a căpătat textură ușor cremoasă. În ultimele 5 minute am adăugat parmezanul și calamarul (tăiat în chunks), am reglat de sare și piper, am mai învârtit de câteva ori să amestec totul bine și gata risotto.

Poftă bună și Paște moderat.

Imagini

Risotto cu vin rosu si calamar

Risotto cu vin rosu

Risotto cu vin rosu

Leave a Reply