Quinoa cu fenicul, brânza si usturoi verde

Sau ce faci când nu ai în frigider decât un rest de fenicul, câteva roșii cherry și o rămășiță de brânză de putină (aka caș de oaie frământat, sărat, iuțit și ținut etanșat într-un butoi din lemn de brad o perioadă nederminată – aparent minim 3 luni)?  

Puteam să răspund deștept risotto din quinoa, pentru că la final cam pe acolo e. Dar cum deșteptăciunea nu ține de foame fără ingrediente, numele e mai puțin important ca preparatul final, pe care vi-l doresc măcar la fel de gustos cum mi-a ieșit mie.

Durează aproximativ jumătate de oră (evident că nu de muncă, dar quinoa tre să fiarbă și să se desfacă frumos), din care cam 10 minute sunt de treabă reală.

 

Prep time ingrediente

5 minute.

Cooking time

20-25 minute.

Nr. porții

2 persoane.

Ingrediente

  • o cană de quinoa (și 3 căni de apă)
  • 3-4 fire de usturoi verde
  • puțin șofran (a pinch)
  • o jumătate de fenicul curățat și tăiat julien/peștișori
  • ulei de măsline (din ochi, cam 1 lingură)
  • brânză de putină (tot din ochi, măcar 100 de grame)
  • opțional, 3-4 roșii cherry

Metodă

Am lăsat la încins uleiul într-o cratiță cu fund dublu, în care am tras apoi bucățile de fenicul. Am turnat deasupra quinoa și cele 3 căni de apă. (Cu atenție, că apa și uleiul încins nu-s prieteni buni.)

Am lăsat la foc mare până a ajuns totul la temperatura de fierbere, după care am dat la mic, am pus un capac deasupra și am lăsat la fiert cam 15-16-17-20 minute. N-am verificat exact timpul, am aruncat câte un ochi în oală și am învârtit din când în când. Quinoa e gata când se desface, n-ai cum să ratezi momentul.

Aproape de final, am adăugat șofranul înmuiat, brânza de putină dată prin răzătoare, și usturoiul verde tocat, am omogenizat amestecul de quinoa și am mai lăsat pe foc 2-3 minute, să se pătrundă ingredientele și să se întindă brânza.

Între timp, separat, am tras și roșiile cherry tăiate în jumătăți la tigaie. Fără ulei, doar puțin sărate să scoată apa din ele.

Cam asta e. Se poate servi și ca side dish, dar eu o prefer simplă, fără nimic altceva. Poate doar lângă un pahar de Chardonnay.

Dacă și vouă vă place quinoa la fel de mult ca și mie, aștept să-mi spuneți cum altfel o mai gătiți? S-aveți poftă!

Imagini