Pate vegetal din fasole

Din lipsă de inspirație mai bună și ca să fie ușor de vizualizat ca preparat final, i-am zis pate vegetal de fasole. Putea la fel de bine să intre în categoria cremă de fasole, sau pastă de fasole, sau aperitiv vegan sau sandwich spread (that’s how I call it).

Trecând peste faptul că e un ingredient de sezon – fasolele boabe-s abia ieșite pe piață la producătorii de pe-aici – cu efecte magice (vezi continuarea la Jack), îs sănătoase (doldora de proteine, fier, seleniu, calciu și alte elemente mendeleene bune pentru om) și pentru de-alde ăștia ca mine care sunt încă pe calea cea dreaptă – de vegetarian pe val. 

Trec imediat și la detaliile mai interesante, dar mai întâi o chestiune de reținut – că pateul vegetal e gata în maxim 5 minute după ce fierbe fasolea. Și rezistă câteva zile în frigider, dacă e acoperit cu folie.

Prep time ingrediente

5 minute.

Cooking time

20-25 minute.

Nr. porţii

4-6 persoane.

Ingrediente

  • 500g fasole boabe
  • zeama de la o lămâie
  • 4-5 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • pudră de chilli* (for the courageous ones)
  • sare și piper (după gust)
  • opțional – coriandru, pătrunjel, busuioc, cimbru, oregano, arpagic (proaspete, în cantități după gust)

Note

Dacă n-aveți lămâie, puteți folosi oțet de la murături în loc. Pentru oameni care apreciază astringența oțetului, it could actually be better this way.

Metodă

Am lăsat boabele de fasole în apă peste noapte, iar a doua zi le-am pus la fiert. După 2 ape schimbate și aproximativ 20-25 de minute de fierbere, le-am scurs de apă și mutat în blender, alături de tot restul ingredientelor.

Maxim 5 minute mai târziu, câteva reglări de arome și mult puls la minim, am obținut pateul vegetal. Excelent ca bază pentru sandvișuri, suficient pentru un mic party. Sau doar pentru 1-2 oameni care nu te lasă la greu.

Bon appetit.

Imagini

Pate vegetal din fasole

Pate vegetal