#GatescFaraGluten continua: quiche fara gluten, cu conopida

quiche-cu-conopida-fara-gluten

Plenty More: Vibrant Vegetable Cooking from London’s Ottolenghi și-a așteptat cuminte rândul la răsfoit. Și s-a nimerit la fix cu meniul meu fără gluten din campania Mai aproape de sănătate. Luna fără gluten Schar. 

După scones și desert, hai și cu un fel principal.

Sigur că la o rețetă inspirată de Yotam Ottolenghi, n-am pus sub semnul întrebării numărul maaaaare de ouă (7!!), dar tot am adaptat puțin pentru #GatescFaraGluten: cu făină Schar, ceapă albă în loc de roșie și cu aromatice de balcon. Și a ieșit un quiche fără gluten și fără aluat, dar, pentru echilibru, cu multe ouă și o grămadă de parmezan. Consistent și suficient pentru 6-8 oameni.

Înainte de rețeta propriu-zisă, în loc de informativul uzual, o temă de gândire: credeți că există beneficii pentru a renunța voluntar la gluten, chiar dacă nu ai intoleranță? Rozzie din echipa lui Jamie Oliver, care e și nutriționist pe deasupra, are un punct interesant de vedere, poate vreți să-l citiți cât mâncați o felie din quiche-ul fără gluten care urmează.

quiche-cu-conopida-fara-gluten

tarta-fara-gluten-cu-conopida

tarta-cu-conopida-gluten-free

Ingrediente (pentru o formă cu fund detașabil, de 25 cm)

  • 1 conopidă medie
  • 7 ouă (de preferință de țară)
  • 170 g parmezan ras
  • 140 g făină fără gluten
  • 1/2 linguriță de turmeric
  • 1 1/2 linguriță praf de copt
  • 1 ceapă albă mare
  • 6-8 frunze de salvie verde
  • o mână de busuioc verde
  • ulei de măsline
  • sare și piper după gust

Metodă

Am pus cuptorul la preîncălzit la 200 de grade și buchețelele de conopidă (curățată și tăiată în prealabil) la fiert, într-o cratiță acoperită. Am pus hârtie de copt în forma de copt, și pe fund și pe margini și am uns totul cu ulei de măsline. Am tăiat din ceapă 4 felii (groase de aproximativ jumătate de cm), din care am scos și feliile interne mai mici și le-am pus deoparte.

Am tocat restul cepei și am călit-o în ulei de măsline câteva minute. Am adăugat frunzele de  salvie rupte, am mai lăsat un minut și am dat de pe foc.

În timpul ăsta s-a fiert conopida (cât să poată fi tăiată lejer chiar și cu o furculiță), pe care am răcit-o sub jet de apă rece.

Într-un bol mare am amestecat cu un tel ouăle, cu ceapa călită. Am adăugat făina, praful de copt, turmericul, sare și piper și am omogenizat. Am adăugat și restul ingredientelor: frunzele de busuioc rupte în bucăți mai mici, buchețelele de conopidă și parmezanul ras și am amestecat cu o lingură. Conopida se mai mai rupe în proces, nu-i bai.

Am obținut un amestec de o consistență groasă, pe care l-am turnat în forma de copt. Am aranjat deasupra feliile de ceapă și am băgat în cuptor. În 45 de minute s-a copt.

(Lumina n-a fost neapărat prietena mea de data asta, și în poze pare că s-a copt puțin prea tare într-o parte, dar în realitate zona aia e aurie și ceapa ușor crocantă. Fără arsuri. Data viitoare tot 45 de minute las la cuptor.) 

Am lăsat la răcit 20 de minute, după care am scos lateralul formei și am mai lăsat 10 minute. Am mâncat o felie așa caldă, că n-a avut timp să se răcească suficient.

Am lăsat restul pentru mâine, ca să dau și la alții. Vedem cât/dacă rezistă.