patratele-dulci-fara-gluten

Cum se cheama un brownie care nu e brownie?

În încercarea de avea un meniu cât mai complet (din punct de vedere al posibilelor diete și/sau preferințe alimentare) pentru campania #GatescFaraGluten, mai aproape de sănătate, luna fără gluten Schar, am realizat că deși toate preparatele de până acum sunt (ovo-lacto-)vegetariene, cei care nu mănâncă nici lactate și nici ouă au fost puțin lăsați deoparte. 

Drept urmare, dis-de-dimineață, cât încă mai era răcoare în casă, am intrat în cuptor cu un desert/snack 2 în 1, special gândit pentru veganii intoleranți la gluten. Inspirate de brownie și de rețeta de aici pe care am veganizat-o, au ieșit pătrățelele dulci fără gluten din rețeta de mai jos.

Și mai întâi, cum sper că v-ați obișnuit, o fișă informațională. Azi despre cum poți să-ți faci acasă mix de făină integrală pe care să-l folosești pentru preparate fără gluten.

Începi cu 700 de grame, mix la alegere, dintre următoarele tipuri de făinuri

  • migdale
  • amaranth
  • orez brun
  • orez brun dulce
  • hrișcă
  • porumb
  • mei
  • quinoa
  • sorghum
  • ovăz fără gluten
  • teff (no idea what this is, poate mă luminați voi)

la care adaugi 300 g în orice combinație dintre următoarele:

  • arrowroot
  • amidon de porumb
  • amidon de cartofi
  • făină de tapioca
  • făină de orez

Amestecă bine tot și obții 1kg de mix de făină integrală pe care o poți păstra și folosi la nevoie pentru copturi fără gluten. În articolul în care am descoperit informațiile astea, e și o rețetă de muffins integrale, care m-a tentat și pe mine, dar eram deja pornită pe pătrățele, așa că am pus-o pe asta la păstrare pentru o dată viitoare. Poate o încercați voi între timp.

Până atunci, eu vă propun ronțăieli vegane, fără gluten, super rapide și ușor de făcut, gata în 30 de minute (cu tot cu copt).

patratele-dulci-fara-gluten

brownie-vegan-fara-gluten

Ingrediente (pt o jumătate de tavă clasică de cuptor)

  • o jumătate de cană de mix Schar pentru patiserie
  • 2 linguri de cacao
  • o jumătate de linguriță praf de copt
  • un praf de sare (eu am pus aproape 1/2 linguriță)
  • 3 linguri de zahăr nerafinat
  • 2 linguri semințe de chia
  • 6 linguri de apă
  • 3 linguri ulei (eu am pus de măsline, puteți folosi și unul neutru, cum e cel de rapiță)
  • 1 lingură de esență de vanilie
  • fistic măcinat (sau sfărâmat în mojar) pentru decor

Metodă

Am pus cuptorul la preîncălzit la 180 de grade și am întins hârtie de copt într-o tavă.

Într-un bol, am amestecat făina Schar, praful de copt, sarea, cacaoa și zahărul. Separat am amestecat chia cu apa (atenție, se gelifiază foarte repede, e nevoie să vă mișcați repede) și am adăugat peste compoziția uscată. Am adăugat uleiul și esența de vanilie și am omogenizat și încorporat bine toate ingredientele până am obținut un fel de aluat, de consistența aluatului de tartă.

Am întins aluatul cu rola între 2 folii alimentare și l-am făcut o foaie subțire (sub 1 cm, poate e mai clar în poze), pe care am mutat-o în tava cu hârtie de copt. Am pus deasupra fistic sfărâmat în mojar și am băgat la cuptor 15 minute, cât să se întărească/coacă bine.

Am scos din cuptor, am tăiat imediat colțurile (care-s crocante), și apoi restul în pătrățelele și am lăsat la răcit. Pătrățelele au textură fudgy și gust de brownie, iar fisticul ușor sărat le dă un twist care mie-mi place.

Au ieșit 20 de pătrățele, plus colțuri. S-au aproape terminat până să apuce să se răcească bine, jumătate din ele la cafea. Enjoy.

One Comment

Leave a Reply