Despre intolerante, o campanie pentru sanatate si o reteta de scones fara gluten

scones fara gluten

Cât de complicat e pentru diabetici, intoleranți la gluten și/sau lactate să iasă la restaurant și să se lovească de ridicări din umeri atunci când vor să afle mai multe informații despre preparatele din meniu pentru a putea comanda conform nevoilor specifice din alimentația lor? Și când se satură să-și mai bată capul și renunță să ia masa în oraș?

Cunosc personal oameni intoleranți la gluten și îi aud constant despre cât de greu e să găsească produse care să nu conțină grâu, secară orz și ovăz (care în ciuda faptului că nu conține gluten, se poate contamina ușor în lan) și ăsta a fost și motivul pentru care am acceptat învitația Ruxandrei în campania Mai aproape de sănătate. Luna fără gluten Schar.

Pe scurt, intoleranța la gluten e de 3 tipuri, iar forma cea mai gravă e boala celiacă, o condiție autoimună declanșată de consumul de proteină din grâu. Afectează multe organe și sisteme, începând cu intestinul subțire, tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducător și are o predispoziție genetică.

Poate că nu sună foarte grav, dar proteina din grâu nu e doar în pâine, biscuiți și alte produse alimentare, ci și în medicamente, suplimente sau cosmetice, astfel că e nevoie de atenție sporită la celiaci atunci când își fac cumpărăturile zilnice.

Revenind la Mai aproape de sănătate, am gândit prezența mea în campanie într-o formă care să ofere informații și rețete din 2 perspective:

 • a celui intolerant la gluten pentru alții asemenea lui (și pentru asta toate rețetele publicate vor trece prin degustarea și disecția unei persoane intolerante la gluten)
 • a celui care nu are intoleranță, dar care crede în informare, ca să ai potențiale soluții în caz de urgențe. Pentru asta, fiecare rețetă va fi însoțită și de o mică fișă informativă, cu date concrete despre proteina din grâu.

Fișa de azi e cu 7 alimente despre care nu știați că au gluten: sos de soia, murături, hot dog, acadele, hamburgeri vegetarieni, dressinguri ready-made pentru salată, chipsuri cu arome.

În plus, pentru că am primit chiar multe produse Schar la testare , am decis să lucrez la un întreg meniu care poate fi consumat de celiaci, meniu al cărui preparate vor fi publicate rând pe rând pe tot parcursul lunii mai pe site. Dacă tot #GatescFaraGluten măcar să fie cât de poate de eficient, nu?

Bon, acum că lucrurile sunt suficient de clare (zic eu), prima rețetă e una simplă de scones fără gluten (inspirată de la Jamie Oliver, dar dacă vă luați după ea, o să vă dea cu minus piureul de dovleac în compoziție) – că deh, prima problemă a persoanelor cu intoleranță la gluten e cea legată de pâine.

Scones fără gluten

Ingrediente 

 • 66 g făină Schar
 • 100 g făină hrișcă
 • 32 g făină porumb
 • 2 lingurițe praf de copt
 • 3 fire de usturoi verde (tocat mărunt)
 • 6 frunze de salvie proaspătă (tocată)
 • 20 g parmezan
 • 60 ml ulei de măsline
 • 60 g smântână grasă
 • 205 g piure de dovleac
 • 1 lingură semințe de dovleac
 • sare după gust

Metodă de pregătire

Am pus cuptorul la preîncălzit la 220 de grade.

Într-un bol am amestecat toate tipurile de făină și praful de copt. Într-un alt bol am omogenizat smântâna cu uleiul și apoi am turnat lichidul rezultat peste făină. Am adăugat restul ingredientelor cu excepția parmezanului și a semințelor de dovleac și am omogenizat până am obținut un aluat moale, pe care l-am rupt în bucăți cu care am umplut o formă de silicon cu 8 locuri (similară celor de muffins, dar cu spații mai înguste și mai înalte). Am presărat parmezan și semințe de dovleac peste fiecare scone în parte. Am dat la cuptor 15 minute. Am oprit cuptorul, am verificat rezultatul și am mai lăsat încă 5 minute la cuptor (fără să-l mai aprind).

Am scos din cuptor, am lăsat să se răcească puțin, am scos ușor fiecare scone din forma de silicon și am mâncat una fierbinte. Gabi (testerul de rețete fără gluten) le așteaptă pe restul la degustat. Revin cu actualizări mâine.

Dacă aveți întrebări, vă rog să le puneți în comentarii.

faina fara gluten schar

reteta scones

scones fara gluten

scones-cu-seminte-de-dovleac

scones cu parmezan