Foietaj cu brânză de vaci, migdale crocante, spanac și ardei copți // strike 1

Noroc de Sandrino că a făcut, as usual, niște super fotos, că altfel, la cât m-a enervat foietajul ăsta, nu știu dacă aș fi publicat rețeta. Deși e una simplă și rapidă și merge unsă pe lângă câteva sticle cu bere, și/sau la un get together cu pretext de orice pentru o realitate cu masa plină.

Eu vă dau rețeta și procesul. Aștept la schimb sugestii cu o rețetă testată de foietaj făcut în casă, chiar dacă durează 3 zile și 3 nopți până e gata. Cine știe când îmi vine pofta de croissante și mă ia hărnicia în avans; și nici nu strică să-mi concentrez energia pe un proiect nou în bucătărie până plec din nou pe coclauri. Deci, bring on the links!

ingrediente foietaj cu branza spanac migdale ardei copti Revenind la ruladă, avem nevoie de următoarele ingrediente, cantități din care am ronțăit 5 persoane, cu 3 beri.

  • o foaie de aluat foietaj (adică 1/2 din ce am cumpărat de la magazin, mai am una în congelator)
  • 250 g brânză de vaci
  • 200 ml smântână grasă
  • 2 ardei kapia
  • 2 linguri cu vârf cu ce amestec de ierburi vă lasă inima (eu am folosit un amestec de ierburi de Provence)
  • o mână de migdale crude
  • 4 căței de usturoi
  • o mână de spanac (am găsit spanac verde și l-am tocat grosier)
  • 1 ou
  • sare, piper după preferințe

Metodă

Am preîncălzit cuptorul la 190 și am copt în același timp ardeii kapia, migdalele și usturoiul (cu tot cu coajă).

Am curățat ardeii și i-am tocat grosier. Am tocat și migdalele coapte. Și apoi și spanacul proaspăt.

Am curățat usturoiul copt de coajă și l-am amestecat cu brânza, smântâna, ierburile de Provence, sare și piper într-o compoziție omogenă.

Am așteptat să se decongeleze complet și am întins aluatul de foietaj într-o singură foaie pătrată/dreptunghiulară pe un fund de lemn. Cu un sucitor, i-am subțiat grosimea la 3/4 din cea originală.

Între timp, am crescut și temperatura cuptorului la 200.

Am bătut oul cu sare și piper și l-am întins cu un penson pe suprafața aluatului.

Am turnat și întins toată umplutura de brânză pe aluat. Am împrăștiat deasupra migdalele tocate, spanacul și ardeiul copt. În retrospectivă, aș fi putut să pun mai puțină umplutură, pentru a evita să dea pe afară prin marginile ruladei în timpul coacerii.

Am rulat de la o margine și am format rulada. Am tăiat în 2. O jumătate am lasat-o în forma asta, iar din cealaltă jumătate am tăiat felii de aproximativ 1cm. Am întins tot pe foi de copt și am dat la cuptor.

Mini-foietajele s-au făcut în 20-25 de minute. Le-am scos din cuptor și am mâncat fierbinți. Ce-i drept, ne-am fript puțin, dar am stins cu bere.

Rulada mare a stat încă 15-18 minute la cuptor și a avut timp să se și răcească puțin înainte să o lăcustim și pe asta. Lăsată puțin să se răcească e mai bună decât super fierbinte, poate voi veți avea răbdare suficientă.

Hai noroc! Și nu mă lăsați în aer cu rețeta de foietaj. Cheers!

Foto: Andrei Ignia