Cum să prepari sucuri și smoothie-uri de bază

Vă plac fresh-urile de fructe, nu? Şi smoothie-urile răcoritoare, mai ales vara, merg numai bine pe căldură. Cât de des le preparați acasă? Nici eu, deşi aş bea în fiecare zi un suc bun.

Visez des la dimineţi perfecte, începute în linişte (mai puţin partea când e pus în funcţiune blenderul) cu un smoothie energizant de banane. Mă trezesc brusc pentru că totul se transformă într-un coşmar cu multe vase murdare, coji de fructe peste tot, lapte pe jos şi 30 minute întârziere la serviciu. 

De la anul (deh, e vremea rezoluţiilor) nu mă voi mai lăsa învinsă de imaginaţia bogată şi mă voi bucura de cocktailuri nutritive, delicioase şi schimbătoare de viaţă. Pentru că, de fapt, sucurile şi smoothie-urile sunt foarte uşor de făcut. Dacă ţii cont de câteva lucruri.

1. Îţi trebuie un blender.
Bineînţeles că nu ai chef să storci portocale şi să pasezi cu furculiţa banana şi apoi… I’ve lost you there, haven’t I? Ia-ţi un blender bun (sper să primesc şi eu de Crăciun), cu mai multe viteze, eventual și cu funcţie de spart gheaţa. Arunci toate ingredientele în el, bliț-bliț, sucuri şi smoothie-uri fără număr şi fără efort.

2. Şi nişte ingrediente de bază.
Dacă te asiguri că ai mai tot timpul în casă banane, iaurt sau lapte (de migdale, de soia, de vacă), deja ai tot ceea ce îţi trebuie pentru cel mai simplu smoothie din lume. Ingredientele de bază pentru combinaţii care mai de care de sucuri sunt portocalele, merele, morcovii. Apoi, sky is the limit, poţi inventa ce reţete vrei tu. Dacă ai în vedere să foloseşti fructe şi legume de sezon, chiar de la producători locali pe cât posibil, tot procesul capătă deja și valențe bonus.

3. În caz că n-ai idei, uite câteva.

  • Tai o banană, un mango şi două kiwi bucăţi, le mixezi de două-trei ori, adaugi cât lapte vrei tu ca să subţiezi piure-ul obţinut, mai mixezi o dată şi savurezi.
  • Pui în blender o banană făcută bucăţi, o mână de cuburi de dovleac, nişte miez de nucă şi nişte miere plus lapte/iaurt pentru textură. Mixezi şi nu împarţi cu nimeni de bun ce e.
  • Pregăteşti 1-2 morcovi, 1 măr, 1 pară, 1 sfeclă roşie mică (adică le cureţi şi le tai bucăţi potrivite). Le mixezi bine, mai adaugi nişte apă şi puţin suc de lămâie şi ai un suc cu care să-ţi începi în forţă ziua.

Şi lista poate continua.

Sucurile şi smoothie-urile sunt foarte bune tocmai pentru că sunt atât de simplu de preparat. De ce să nu profiţi de toate vitaminele şi de toţi nutrienţii din ele? Iar dacă nu îţi place să le mănânci pur şi simplu, le transformi în bunătăţi de băut cu paiul. Gândeşte-te ce nebunii poţi pregăti acum cu scorţişoară, cuişoare, portocale, ciocolată, cereale, caramel şi toate celelalte gusturi și arome de Crăciun.