Creveți flambați

Creveții în flăcări sunt un must have al sezonului toamnă-iarnă. Nu mă credeți pe cuvânt, încercați-i cu prieteni, musafiri, parteneri, rude, animale de casă, copii și toți vă vor lăuda skillurile de master chef. Adevărul e că au ieșit ca-n reclamă – prea buni, prea ca la țară (asta, desigur, dacă ești născut într-un sătuc de pescari din Asia în special, sau pe lângă vreo fermă de creveți).  Trecând peste circul din introducere (flambările și flăcările în general cer nițel spectacol de varietăți), la creveți durează mai mult curățatul (dacă-s proaspeți). Dacă-s gata curățați, în 6 minute pe ceas sunt gata.

Prep time ingrediente

5-20 minute.

Cooking time

6 minute.

Nr. porţii

2 persoane.

Ingrediente

  • 20 de creveți (de preferință proaspeți, curățați și decorticați)
  • 2-3 bucăți de unt (sau un singur stick de 40-50 de grame, nu băgați chiar un pachet întreg că abuzează și colesterolul de voi după)
  • whiskey (cam jumate de pahar); merge și tequila cred, doar că n-aveam eu acasă de aia
  • 2 linguri de smântână
  • sare și piper după gust

Metodă

Am pus untul la topit într-o tigaie pe foc mediu și când a început să sfârâie am turnat deasupra creveții și i-am sotat 3 minute. Am mutat o țâră focul la minim, am stropit cu whisky și am dat iar la mediu. ATENȚIE că flăcările-s destul de mari la început și poate dați foc la bucătărie. Ideea e că flăcările își fac treaba repede și cam într-un minut, mai ales dacă mai sucim și noi tigaia de două-trei ori, creveții sunt gata și în gustul final se păstrează ceva din aroma de whiskey. Am dat la o parte, am adăugat cele două linguri de smântână, sare și piper după gust, am amestecat cu o lingură de lemn să întind smântână pe toți creveții și gata.


A, și dacă s-a consumat toată tăria la creveți, merg serviți cu un Chardonnay (ca în Franța acasă). Bon appétit, chérie!

Imagini

Creveti flambati

Creveti flambati

Creveti flambati

creveti flambati