Quiche cu hribi și bere Sikaru (stout)

tarta-cu-hribi-si-bere

Hribul dulce mult aduce. În cămara și în congelatorul meu aceste mirifice ciuperci stau la loc de cinste și aș putea să trăiesc toată vara târzie cu ei proaspeți și toamna și iarna doar cu mâncăruri cu hribi și cu diferite brânzeturi. Nu degeaba există și dovezi în direcția unei morphine like addiction to cheese, deși eu n-am făcut parte din studiu.

De asemenea, dacă mă citiți suficient de des, știți că am o semi-obsesie pentru un pâte brisée pe care-l tot readuc în rețete. Cu făină integrală sau cu mix de secară cu integrală de grâu, cu durum, cu speltă, cu mix cu albă de grâu, l-am tot făcut de nenumărate ori și-n nenumărate versiuni și-n continuare mi se pare cel mai bun aluat de tartă/quiche pe care-l poți face acasă. 

Sigur, durează ceva, că tre să stea la rece și dacă n-ai răbdare suficientă, s-ar putea să nu fie blatul optim pentru tine, dar ești mare și te descurci dacă nu-ți place în varianta asta. În cel mai rău caz (?!) îl înlocuieși cu o foaie de plăcintă, deși eu n-aș recomanda asta că se pierde mult la textură (softness, flakiness, butteriness) și decât să nu fii mulțumit de rezultat, mai bine amâni gătitul pe altă dată.

Aceeași predilecție semi-obsesivă merge și către stouts. Aleg intenționat locurile de “ieșim la bere” în funcție de … oferta de bere, pe principiul I give you my time, you should give me good stouts. Iar Sikaru se acceptă. Și dacă pot să o beau, sigur că pot să o pun și la mâncare.

Așadar, din “pretenții” de astea de “hipster snob”, n-avea cum să iasă ceva rău dintr-un quiche cu hribi și bere stout.

Ingrediente

  • o ceapă medie, tocată
  • ~ 300 g hribi* congelați, lăsați la dezghețat și scurși (în mare) de apă
  • un chunk de unt (the fatter, the better)
  • o linguriță de garam masala
  • 2 ardei iuți uscați tocați (feel free to use more, eu am intenționat să-l fac picant, n-a ieșit)
  • 1/2 sticlă cu bere (cum zice și-n titlu, eu am folosit Sikaru stout)
  • 200 g Cheddar (eu am folosit unul maturat 6 luni), dat prin răzătoare
  • smântână din ochi (38%), estimez undeva la 250-300 ml
  • 4 ouă
  • sare și piper după gust

* I am a lucky girl, pentru că-mi pune maică-mea la congelator hribi în pungi individuale, gata tăiați și curățați, doar să-i decongelez și să-i folosesc as I please. N-am idee unde găsiți fix de ăștia, dar merg înlocuiți și cu unii uscați și rehidratați, sau proaspeți. Important e să fie hribi, pentru că alte ciuperci, while still good, schimbă aroma big time.

Metodă

Blatul e același ca la tarta asta, cu singura diferență că de data asta am folosit doar făină integrală. Nu mai repet aceleași indicații, ideal e să respectați pașii ca să iasă treaba bună.

Se poate pregăti și în avans, așa că dacă vă plictisiți după ce faceți blatul, îl puneți la rece și continuați quiche-ul cu hribi într-o altă zi.

Eu am făcut blatul în aceeași zi și mi-am calculat timpul să fie gata umplutura când am scos blatul copt blind din cuptor.

Am pus cuptorul înapoi la preîncălzit, la 180 de grade.

Pentru umplutură

Am topit untul într-o cratiță cu fund dublu și am lăsat ceapa la călit acolo. Câteva minute, cât să se facă sticloasă și să se înmoaie. Am adăugat hribii (Keep in mind că hribii decongelați mai au ceva apă în ei, s-aveți grijă să nu vă ciupiți degetele la contact cu grăsimea din cratiță), garam masala și ardeii iuți tocați, am amestecat și am dat la foc mic. Am adăugat și berea, am reglat din sare și piper și am lăsat să fiarbă ciupercile și să se reducă lichidul. Toată treaba durează undeva la 5-6 minute, vedeți din ochi, în funcție de cratiță, foc, cum se comportă ingredientele la voi acasă.

Cât s-au făcut hribii, am pregătit separat cealaltă parte din umplutură. Am bătut ouăle spumă, am adăugat smântâna, brânza cheddar și puțin piper.

Am răcit cratița cu hribi în baie de gheață. E opțional, m-am gândit că e posibil să mi coacă ouăle și am preferat să nu risc. Dacă aveți timp/chef să lăsați amestecul de hribi la răcit natural, go with that. În 15-20 de minute, sunt suficient de reci și se pot adăuga la restul de umplutură (peste ouă, smântână și brânză cheddar).

Am turnat și eu hribii peste restul compoziției, am omogenizat umplutura finală, arată foarte gooey-chocolatey. Am umplut blatul, nivelat compoziția și am dat la cuptor. 30-35 de minute. Veți ști că e gata când mijlocul compoziției din cuptor se mișcă puțin încă, dar e vizibil solid și copt (cam ca la un cheesecake).

Am închis cuptorul. Am lăsat la răcit înăuntru 10 minute, apoi am scos și din cuptor și din formă, am tăiat și am mâncat. Tastes like heaven, so I dare you to stick to just 1 slice. Bon appetit.

tarta-cu-hribi-si-bere sikaru