Dacă v-ați savurat flat white-ul/cappuccino/espresso de dimineață, cred că sunteți pregătiți pentru niște rețete îndrăznețe cu cafea.
Probabil că vizualizați acest ingredient numai în băuturi cu nume complicate, însă cafeaua, cu toată amăreala, aciditatea și aromele ei subtile, poate transforma mâncarea în feluri cum nici nu vă imaginați. Gândiți-vă la un sanviș nebun cu brânză de capră și bacon marinat cu cafea sau la un risotto fabulos cu capere și espresso, nu-i așa că aveți chef să le încercați chiar acum? Nu mai zic de dulciuri care mai de care cu cafea!
După multe cafele și multe căutări pe Internet, am ales 10 rețete altfel din cauză că au cafea în compoziție. Click pe poze și bifați măcar una.
Tort mousse de ciocolată, cafea și fasole roșie
de la Sunny side up
Încep cu o rețetă pe care am și testat-o (mulțumesc sunny side up pentru motivare). A, ați rămas la titlu și la cât de bizară e combinația de ingrediente? Aflați de la mine că nu este, din această îmbinare iese ceva catifelat, consistent și cu gust intens de ciocolată, potențat de cafea (dacă nu le spui oamenilor că are fasole, nici nu-și vor da seama). Merită să strici un blender care nici nu e al tău pentru această încântare cu blat crocant.
Supă de fasole neagră cu cafea
via Gonna want seconds
A doua rețetă cu fasole și cafea, cred că chiar se potrivesc împreună! O supă sățioasă, cu multe alte legume pe lângă fasolea neagră și multă personalitate. Cafeaua intensifică toate aromele, dar supa nu are deloc gust de cafea. Bineînțeles, poți face și o variantă cu afumătură când vrei să te bucuri de niște meaty goodness.
Tiramisu deconstruit cu jeleu de cafea
de la Ciocolată și vanilie
Când te gândești la rețete cu cafea, nu are cum să nu-ți treacă prin minte tiramisu, dar să fie un tiramisu deosebit, în care să se evidențieze mai bine ingredientul vedetă. Reinterpretarea Alinei de la Ciocolată și vanilie mi se pare foarte reușită, îmi stă gândul numai la jeleul de cafea, blatul scufundat în sirop de cafea și mousse-ul vanilat de mascarpone.
Supă franțuzească de ceapă cu cafea
de la Cooking with my soul
Mie supa de ceapă simplă mi se pare deja ceva deosebit și greu de făcut o variantă vegetariană la fel de savuroasă. Supa Brândușei e cu stoc de vită, dar poți să folosești supă de legume și totuși să te bucuri de un gust complex, bogat. De asta se ocupă cafeaua. Alege una de calitate și nu pune prea multă, ca să nu aibă supa gust pregnant de cafea.
Tartine cu unt de cafea
de la Laura Sava
Astea sunt niște aperitive pe gustul meu, rafinate și adaptabile la circumstanțe. Poți să faci câte combinații dulci sau sărate vrei, untul de cafea e bun cu: o grămadă de legume, brânză feta sau camembert, nuci, ouă, găsiți la Laura multe alte idei (și cu carne pentru când nu e meatless day). De testat cu prima sau fără nici o ocazie!
Sorbet de cafea
de la Rețete ca la mama
Un desert reconfortant și lejer, numai bun după un prânz substanțial. Are în compoziție atâta espresso cât să te țină în priză o zi întreagă, un pic de lichior de cafea și multă frișcă de casă. Dacă îl prepari cu zahăr de melasă o să te bucuri și de un gust delicios de caramel.
Spumă de mascarpone cu inserție de cafea și crocant de ciocolată
via Alina Avram
Rețeta asta s-ar putea să-ți dea ceva bătăi de cap, dar dacă ai în plan să impresionezi pe cineva… Combinația de consistențe și texturi arată foarte apetisant, iar crema de cafea e surpriza din interior.
Iaurt grecesc cu smochine și cafea
de la Foodtastic Mom
Mi-aș începe fiecare zi cu un așa mic dejun energizant și sănătos pe deasupra. Eu sunt mare fan iaurt grecesc și sigur îl veți aprecia și voi mai mult îmbunătățit cu un compot de smochine, cafea și mirodenii.
Înghețată cu cafea
de la Dulciuri fel de fel
Nu știu cui nu-i place înghețata în orice moment al anului, nu doar vara și nu știu cine ar putea să spună că nu apreciază înghețata cu aromă de cafea, mai ales dacă e făcută în casă.
Vinegretă de cafea
de la Ricardo Cuisine
Imaginează-ți o rețetă de salată verde cu vinegretă de cafea, dar nu te limita la asta. Alege orice legume de sezon care ar fi bune într-o salată, boabele de cafea proaspăt măcinate din dressing o să le pună cu siguranță în valoare. Poți să folosești și ulei de măsline, nu neapărat de rapiță și să adaugi și puțină paprika afumată.
Așadar, data viitoare nu bem cafeaua, o mâncăm (niște extra inspirație pentru un meniu aproape complet cu cafea, în acest articol).