Jurnalul navigatorului mîncău #56 (23-29 martie 2017)
Salutări, adelicieni,
Cînd este foarte frig, cînd foarte cald, ce primăvară capricioasă! Sigur schimbările de mediu au de-a face cu asta. Și în continuare doar Germania, Franța și Suedia sînt țările care au semnat acordul de mediu de la Paris și care se țin de promisiuni dintre toate semnatarele. Dacă e mai cald, nu e nici o problemă, căutăm pînă dăm de un picior de copac, de o coadă de toporaș, de un mugur de fluier. Dar dacă se face iar mai frig, puneți la păstrare linkurile săptămînii. Cu puțină sare.
Nu știu cît de sărați sînt puii prăjiți la rotisor al lui Albert Okura, însă patronul vrea să extindă lanțul de restaurante fast-food locale din San Bernardino la nivel național. San Bernardino a ieșit, într-un recensămînt realizat în 2010, drept al doilea cel mai sărac oraș din Statele Unite. Dacă asta va contribui sau nu la planurile mărețe ale rotiseriei, puteți citi pe Narratively.
Amazon a lansat Fresh Pick-up, un serviciu de livrare al legumelor și fructelor proaspete de la producătorii locali la portbagajul cumpărătorului, în locul stabilit, în 15 minute. Aflat momentan în teste cu angajații, serviciul a ieșit deocamdată din stadiul beta și funcționează pentru public doar în două centre ale Seattle-ului.
În 2012, India a împins Brazilia de pe locul întîi la producția de carne de vită, reușind, în același timp, să obțină și prețul cel mai mic investit pentru un kilogram de carne de vită: 1$. Big Think pune pe masă datele pentru o dezbatere alimentară, iar, dacă îți place raw, uită-te la cifrele din infograficele legate de producția mondială de carne de pe toate continentele.
Un fruct dorit și pe meleagurile noastre este mango, produs, în proporție de 40%, tot în India. China produce doar 10% din toate mango-urile din lume, însă a făcut-o, la început, cu un patos vecin cu nebunia, pentru că Mao Zedong demara Revoluția Culturală.
Într-o lume isterizată de rasism, xenofobie, expulzări și îngrădiri, David Sax aduce în discuție, în The New Yorker, un argument suprem pentru libertățile fundamentale (printre care și imigrarea): bucătăriile lumii.
Nu ne bucurăm de primăvară doar pentru verdeață, ci și pentru că aceasta ne va scoate din hibernare și ne va îndemna la mai multă mișcare. Colecția de imagini ale săptămînii, de pe Colossal, pică la țanc: James Mary a înfrumusețat, primăvăratec, logo-urile principalilor producători de echipamente sportive.
Cu bine,
Pînă data viitoare!
*imagine Pexel