Cheesecake fara gluten cu lavanda si capsuni

cheesecake-cu-lavanda-si-capsuni-fara-gluten

În mod clasic, un meniu care se respectă începe cu un starter care să spargă gheața și se termină cu un desert care să ne ungă la suflet. Însă dacă ne luăm după vorbe din bătrâni, “Life is uncertain. Eat dessert first.” mai potrivim meniurile și din mers, ca mine astăzi, pentru că simt că-i momentul de ceva dulce. Fără gluten, desigur. 

Pentru că așa cum ziceam data trecută, luna asta ne informăm mai mult și ne (auto)educăm în ceea ce privește intoleranța la gluten și boala celiacă prin campania #GatescFaraGluten Mai aproape de sănătate. Luna fără gluten Schar.

Dar mai întâi, fișa informativă pentru cei care sunt intoleranți, care azi e despre conversia cantitativă de făinuri în rețete. Și anume, dacă o rețetă clasică vă cere 100g făină, cantitatea respectivă o puteți înlocui cu 140g de făină fără gluten.

Sau ca să fie mai simplu:

 • 1 cup/cană = 140 grame
 • 1 1/2 căni = 210 grame
 • 2 căni = 280 grame
 • 2 1/2 căni = 350 grame
 • 3 căni = 420 grame

Și-acum, să trecem la chestiunea principală de pe ordinea zilei și anume la un cheesecake fara gluten cu lavandă și căpșuni (e vremea lor, să profităm, zic).

cheesecake-cu-lavanda-si-capsuni-fara-gluten

cheesecake-fara-gluten

Ingrediente pentru o formă de 28 cm

Pentru blat

Pentru cremă

 • 500g brânză proaspătă de vaci (Cu cât e mai untoasă, cu atât lucrați la cantitatea de smântână. Dacă-i foarte uscată, cere mai multă smântână).
 • 400-600g smântână grasă (în funcție de cât de uscată e brânza)
 • 2 ouă
 • 4 linguri zahăr nerafinat
 • 10 picături de ulei esențial de lavandă (Am folosit ceva cumpărat de pe păstăidevanilie, nu e un brand anume. A fost exact cât a trebuit pentru rețeta asta, dar țineți cont că dintr-un alt brand cu esență foarte tare 10 picături poate fi prea mult. Lavanda te păcălește ușor, so taste it, don’t waste it.)
 • o mână de căpșuni proaspete, pentru servire

Metodă de preparare

Am preîncălzit cuptorul la 160 de grade.

Am pus biscuiții în robot și i-am pulsat până s-au fărâmițat. Am topit untul, l-am amestecat cu biscuiții și cu lavanda și gata blatul de cheesecake, pe care l-am întins ordonat în forma cu fund detașabil.

Am spălat robotul. Am pus apoi în el brânza și smântâna și am pornit robotul pe viteză mică până am obținut o compoziție cu textură de cremă. La pasul ăsta e nevoie de puțină atenție, ghidați-vă după ochi și adaptați cantitatea de smântână as needed. Am încorporat esența de lavandă, zahărul și apoi ouăle cu o spatulă (nu la robot).

Compoziția astfel obținută am turnat-o peste blat. Am băgat la cuptor 45-50 de minute, până a devenit stabilă, chiar dacă era încă wobbly la mijloc. Am scot din cuptor, am lăsat la răcit și am băgat la frigider peste noapte.

Pentru servire, am adăugat felii de căpșună proapătă deasupra. Ținând cont că s-a terminat în no time, că n-am apucat să fac poză la nici o felie, cred că a fost bun. Gabrielei, care e intolerantă la gluten i-a plăcut. Că am întrebat-o. Sper să vă placă și vouă.