Jurnalul navigatorului mîncau #16 (14-20 mai 2015)
Salutări de la mine și de la Johnny,
El este în clasa a 8-a și a aruncat cu Skittles în autobuzul școlii, motiv pentru care a fost încătușat și reținut șase zile. Și nu e singurul, ci ultimul dintr-un lot de 1600 de copii arestați la școala Jefferson Parish din Louisiana, de-a lungul ultimilor ani, pentru că aveau telefon mobil, înjurau sau nu purtau îmbrăcămintea oficială. Nu-i nimic, Johnny, nu fi supărat! Hai mai bine să luăm niște Skittles de ronțăit pînă se rezolvă problema asta.
Sau niște Tic Tac care își schimbă gustul în timp ce le molfăi. Directorii de la Tic Tac spun că asta cer acum membrii generației Y, care „nu suportă să se plictisească”.
O boabă de strugure grav accidentată și mutilată a fost refăcută cu unelte robotice de chirurgie reconstructivă. Încă e la recuperare, dar e mustoasă, sănătoasă și destul de tare.
Eh, subiect dulce, subiect dureros: cartofii prăjiți. Cîte amintiri de depănat, cîtă foame potolită, cîte pofte puse-n cui, cîte zile de tinerețe fericită și de maturitate cu obstacole. Dar mai bine citiți-o pe Iaromira Popovici, în Dilema, care scrie despre proscrișii cartofi prăjiți. Da’, dar ăia adevărați.
Înaintea conceptului fără-grăsimi și a întregii mișcări (și industii) care i-a urmat, oamenii beau foarte mult lapte, așa cum îl dădea, cu generozitate nerăsplătită, vaca. Astăzi, în magazine, cumpărătorii analizează cu atenție ce cutie cu lapte să pună în coș: cu 1% grăsimi sau cu 3,5%. Quartz enumeră mai multe articole științifice bazate pe studii clinice care arată că laptele natural este cel sănătos, iar laptele degresat cel care duce la obezitate.
Și fotografia de rigoare: artiști ai studioului olandez Lernert & Sander au tăiat cu precizie mîncare proaspătă, fructe și legume în 98 de cuburi de 2,5 cm pe muchie, după care le-au aranjat într-un caroiaj perfect aliniat și le-au fotografiat. 50 de copii în ediție limitată pot fi cumpărate de pe site-ul lor.
Johnny spune pa,
Pa și eu!
credite foto: Silke Gerstenkorn