Fasole. 10 idei de Meatless Monday
De când n-am mai dat prin bucătăria adeliciană s-a făcut martie și a apărut ceapa verde în piețe. N-am mai putut sta deoparte cu atâta avânt primăvăratic și am revenit la fix, de Meatless Monday, să vă dau niște idei cu fasole. Până se umplu tarabele de verzituri și ne putem face de cap cu o grămadă de spanac, zic să nu ignorăm pe nedrept această leguminoasă care ar putea intra lejer în gașca super alimentelor.
Fasolea e plină de vitamine, minerale și antioxidanți și e la îndemâna cam tot timpul. Plus că-i super simplu să mergem puțin mai departe de ”fasole cu cârnați” și ”borș de fasole”, următoarele rețete vă vor convinge de asta. Click-click pe fotografii dacă vreți să le descoperiți.
Chilli picant cu fasole neagră
de la Andie
Prima rețetă din listă, una în care fasolea strălucește. O ajută să iasă în evidență și usturoiul împreună cu chilli și chimionul, ce-i drept, dar pe mine mă conving singure boabele alea negre și cărnoase. Bonus, e all vegan.
Fasole bătută cu măsline Kalamata
de la Gourmandelle
Aperitiv ideal pentru dimineți și petreceri, cu aromă orientală și textură cremoasă. The trick este să folosiți piper alb în loc de cel negru și 1 lingură de Za’atar.
Paté din fasole boabe uscate
de la Lecturi și arome
Intră în competiție serioasă cu pateul de conopidă, preluat tot de la Lecturi și arome și pe care l-am mâncat o săptămână încontinuu acum ceva vreme. Ăsta de fasole ar fi în topul pateurilor vegetale, iar eu zic că e datorită combinației faine de condimente – un pic de turmeric, niște ghimbir, oleacă de lemongrass.
Prăjitură cu fasole și ciocolată
de la Alina Avram
Am mai discutat despre fasole în dulciuri și cât de ciudată e treaba asta, mai țineți minte tortul mousse de ciocolată cu cafea și fasole? Rețeta asta e preluată de la Sanda Marin și are glazură de ciocolată din abundență, sigur o s-o testez.
Supă cremă de fasole
de la Bucătăria Urecheatei
Nici un Meatless Monday fără o supă cremă, nu? Merge cu fasole albă sau cu niște fasole la borcan dacă mai aveți din cele puse pentru iarnă, eventual și cu niște ciuperci coapte. Important e să fie densă și fierbinte, iar lângă să aveți crutoane crocante.
Fasole neagră cu avocado și roșii
de la Arome de poveste
O salată nu doar savuroasă, ci și plină de culoare și sănătate (mai ales pentru inima și sistemul tău nervos). Se face rapid și e numai bună pentru prânzul din caserolă.
Burger de fasole
via La mine sub nuc
Cu siguranță cea mai bună variantă de chiftea pentru burgerii vegani ai viselor și visurilor voastre. Textura e la fix, culoarea potrivită, iar rețeta simplă, fără șmecherii.
Supă de ceai matcha cu înghețată de fasole roșie
de la Andreea’s Chinese Food
La nivelul următor și doar pentru cei care simt nevoia să se aventureze în lumea deserturilor complicate, o rețetă care n-are cum să nu vă convingă că fasolea e deosebită. Pentru asiatici e la fel de bună în prăjituri ca ciocolata, iar înghețata de fasole roșie simplă e chiar foarte populară. Aici o aveți într-o combinație spectaculoasă, dacă vrea careva să facă și să-mi dea și mie…
Salată de cartofi dulci și fasole
de la Madeline’s Cuisine
O combinație nouă pentru mine, care cred că v-ar încânta și pe voi. Eu nu sînt foarte familiară cu cartofii dulci, dar simt că aroma lor se potrivește bine cu fasolea roșie și ceapa coaptă, which I love – suficient să încep să-i includ în meniu. Pe deasupra, e consistentă și ușor de făcut. De încercat neapărat!
Iahnie de fasole
via Savori Urbane
Închei cu un fel tradițional sățios, pentru zilele alea în care tot ce îți dorești e o mâncare aburindă, care să-ți încălzească trupul și sufletul. Nu e multă filosofie la o iahnie, după cum bine zice și Oana, dar dacă o gătești just right, s-ar putea să vezi cu alți ochi fasolea. Varianta asta e pe placul meu: aromată, cu mult sos și un strop de Tabasco.
Enjoy your magic beans.