Tarta cu lamâie si bezea

Am intrat într-un soi de cooking spree cu cacao și bezea lately. Ceea ce e puțin ciudat că din astea două ingrediente rezultă în special dulcegării, pe care eu prefer să le mănânc nu și să le pregătesc.

Dar trecând peste luptele mele interioare legate de cele de mai sus, mă gândesc să mai împart din nețărmuita mea curiozitate și din toate experimentele astea și cu (ceil)alți iubitori de dulce. Așa că azi îmi îmbunez karma cu o tartă. Cu blat de ciocolată.

Prep time ingrediente

30 minute.

Cooking time

20 minute.

Nr. porţii

2-6 persoane.

Ingrediente

Pentru blat

  • 170 g unt (the fatter, the better)
  • 4 linguri zahăr brut
  • 2 gălbenușuri
  • 3 linguri cu vârf de cacao
  • 220 g făină

Pentru crema de lămâie

  • 250 ml de apă
  • sucul de la o lămâie (mare)
  • 4 linguri de zahăr brut
  • 30 g amidon de porumb
  • 2 gălbenușuri
  • 30 g unt
  • coaja rasă de la o lămâie

Pentru bezea

  • 4 albușuri
  • un praf de sare
  • 5 linguri de zahăr (fin)
  • 1 lingură de oțet (sau de suc de lămâie)

Metodă

Pentru blat – Am frecat untul cu zahărul, am adăugat gălbenușurile pe rând și le-am încorporat. Am adăugat în 3 etape făină și cacao alternativ și am amestecat până am obținut o pastă groasă pe care am împachetat-o în plastic și am băgat-o la frigider. (2 zile eu, e suficient și o oră pentru tartă).

Am scos aluatul din frigider, am dat cu făină pe un blat de lucru și am întins aluatul într-un strat suficient de mare cât să umple o formă de tartă clasică (unsă în prealabil cu unt). Resturile rămase au fost suficiente și pentru o mini-tartă. Le-am înțepat pe ambele pe suprafața plană cu furculița (ca să evit să se umfle aluatul la căldură), le-am pus încă 15 minute în frigider și apoi le-am dat la cuptor (12 minute pe cea mică, 20 pe cea mare) la 180 de grade, timp în care am făcut crema de lămâie.

Pentru crema de lămâie, am amestecat apa, sucul de lămâie, amidonul și zahărul într-o tigaie, până la omogenizare. Am pus totul pe foc și am dat un clocot, amestecând constant până când, minune, crema a început să se îngroașe. Am dat focul la mic și am învârtit încă 1-2 minute, după care am luat de pe foc, am adăugat gălbenușurile, untul și coaja de lămâie dată prin răzătoare, am omogenizat și am lăsat să se răcească puțin.

Între timp s-a precopt și s-a răcit nițel și blatul de tartă, așa că am turnat crema în forme și am mutat totul la frigider. Cât am prestat cu spor la partea de bezea.

Care se face destul de rapid la robot, dar nu moare nimeni nici dacă bate albușurile spumă la mână. Așadar la albușurile (cu un vârf de sare) bătute bine, am adăugat rând pe rând câte o lingură de zahăr iar la final cea de oțet, și am tot bătut până s-a format contextul de bezea sticloasă din care nu pică telul.

Am întins amestecul de bezea pe toată suprafața tartelor (scoase din frigider, d’oh), pe care apoi le-am dat iar la cuptor (de data asta preîncălzit la 220 de grade) pentru 5 minute cât s-a rumenit bezeaua.

Și aici s-a cam rupt filmul. Pentru că n-am mai avut răbdare să se răcească, ci am curățat vreo 2 felii repejor, pentru toată munca depusă. Ceea ce vă doresc și vouă. Că tare-i bună.

Imagini

Tarta cu lamaie si bezea

Tarta cu blat de ciocolata, lamaie si bezea

Tarta cu ciocolata, crema de lamaie si bezea

Tarta cu blat de cacao, crema de lamaie si bezea

Leave a Reply