Pate raw din grâu și migdale

Cum ziceam pe undeva mai la începutul anului, 2013 e pentru mine un fel de an de tranziție în alimentație, pentru că am decis să experimentez mai mult cu zona vegetariană și vegană. Am fost și la un workshop de hrană vie ținut de Doina Oprea, unde am descoperit brânza de caju și undeva în creier mi s-a setat o mică direcție raw care-și cere drepturile din când în când.

De-acolo a ieșit și pateul ăsta. Sau, ca să fiu complet fair, și dintr-o eroare + lipsă de timp (a.k.a. lene), că am vrut să germinez niște grâu, dar după 4 zile de clătit/schimbat/trecut prin diverse ape, mai avea puțin și fermenta așa că trebuia să fac ceva cu el. Și-am făcut asta.

5 minute de treaba, pentru 4 zile de lene.

 

Prep time ingrediente

5 minute.

Nr. porţii

2-4 persoane.

Ingrediente

  • ~300g grâu pentru încolțit
  • 30 de migdale crude
  • o linguriță de cimbru proaspăt sau 2 dacă-i gata uscat
  • zeama de la o lămâie (medie, sau după gust)
  • 5 căței de usturoi
  • ulei de nuci, sare și piper după gust

Note

Tura viitoare încerc aceeași versiune, dar cu grâu încolțit. Cred că germenii au potențial și mai mare (și nu mă refer aici doar la valoarea nutritivă, ci și la gust).

Metodă

Cum ziceam, grâul a trecut prin multe ape timp de 4 zile și s-a înmuiat suficient de mult. L-am pus în blender, cu tot restul ingredientelor (ulei din ochi, cât să ajute în procesul de omogenizare) și am mixat vreo 30-40 de secunde.

Pasta se formează foarte repede și se prinde de lama blenderului, așa că a trebuit să opresc și să curăț cu o spatulă la fiecare 10 secunde. Dar a meritat.

La final am reglat de sare și piper, am amestecat iar cu o furculiță și am împărțit compoziția în 2. Jumătate am dat la frigider 30 de minute, să las aromele să lucreze, jumătate am transformat-o în chiftele, dar aia deja e altă poveste, care iese din secțiunea raw.

Pateul e excelent: acrișor de la lămâie, aromat cu cimbru și puțin pișcăcios de la usturoi, iar migdalele îi dau un twist fancy. S-aveți poftă.

Imagini

pate raw din grau cu migdale