Ravioli de casă, umpluți/umplute cu brânză și salvie

ravioli de casa cu branza si salvie

Deși poate nu pare, aparenta lipsă de activitate din ultima săptămână nu reflectă realitatea din bucătărie. Pregătirile pentru Slow Food – Terra Madre Day cu gusturi din România interbelică au durat câteva zile, un număr necunoscut de teste, adaptări și rezolvări de probleme adhoc, și, oricât mi-am dorit să pun 2 rețete pe site, s-a strecurat timpul ca făina printre degete.

Așa că în loc să mai scriu încă un draft pe care să-l termin la Paște (le cailor, eventual), scriu direct pe curat, ca să zic așa, despre rețeta asta cu ravioli umpluți/umplute (?) cu brânză și salvie, un experiment apărut on a whim, la o vizionare de Portlandia pe facebook. Yep, it is addictive, dar stați numa’ să încercați ravioli ăștia/astea. 

Pentru aluatul de ravioli

Ies 12-14, în funcție de ce folosiți (cuțit, formă) să tăiați/modelați aluatul.

  • 100 g făină integrală
  • 1 ou
  • 1 praf de sare

Am amestecat toate ingredientele și le-am frământat repede într-un aluat elastic. Am învelit aluatul în folie alimentară și l-am lăsat să se odihnească (pe blatul de lucru) 30-40 de minute.

Între timp am făcut și umplutura.

umplutura branza si salvie pentru ravioli

Pentru umplutură

Am făcut-o din ochi și a ieșit prea multă, vă dau ingredientele și vi le adaptați cantitativ, în funcție de nevoi.

  • brânză de vaci (dacă are câteva zile e chiar mai bună, că nu mai are apă multă în ea)
  • smântână (nu prea multă, cât să omogenizeze celelalte ingrediente)
  • frunze de salvie tocate mărunt
  • sare și piper după gust

*Opțional, dacă a mai rămas cumva de pe la alte bucătăreli, îți va fi de folos și puțin albuș de ou pentru lipit jumătățile de ravioli între ele.

Metodă

Într-un bol de supă, am omogenizat brânza cu smântâna și salvia într-un amestec ca pentru o umplutură de plăcintă. Am pus folie deasupra și am dat la frigider.

După ce-a trecut timpul de odihnă pentru aluat, am scos folia alimentară de pe el și l-am întins cu sucitorul. Eu n-am avut nevoie să înfăinez blatul de lucru pentru etapa asta, dar dacă folosiți făină albă în loc de integrală, e posibil să fie necesar.

Dacă vreți să folosiți mașina de paste, go for it.

Printre picături, puneți și o cratiță cu apă și sare la fiert, și apoi treceți la asamblat ravioli.

Foaia finală trebuie să fie foarte subțire, dar nu străvezie.

Am tăiat aluatul în forme egale (am o presă mică specială pentru aluaturi umplute, dar merge și la cuțit, nu vă sfiiți), și le-am împărțit în 2 grupe de 12. O grupă am uns-o cu albuș, iar în cealaltă grupă am pus cu lingurița mix de brânză și salvie pe fiecare ravioli.

După care am așezat câte o formă unsă cu albuș peste una cu umplutură și le-am lipit pe margini, cu atenție, să nu-mi iasă umplutura.

Dacă n-aveți albuș, fie umeziți marginile aluatului cu puțină apă, fie tasați-le cu furculița. Important e să fie lipite bine jumătățile între ele, să nu se desfacă la fiert.

Am pus unul câte unul ravioli în cratița cu apă care clocotea. După 2-3 minute se ridică la suprafață și sunt gata, așa că pot fi scoși, tot individual, pe o farfurie, folosind o paletă care permite scurgerea apei.

Mie-mi plac ravioli simpli, fără sosuri (bine, fie, un butter sauce ar fi mers, dar mi-a fost lene să mai fac). Așa că doar i-am stropit cu ulei de măsline, am ras puțină brânză de Horezu deasupra, am aruncat extra frunze de salvie în farfurie și am trecut la masă.

Buon appetito.