Prăjitură vegană cu corcodușe și lavandă

prajitura-vegana-cu-corcoduse-si-lavanda

Săptămâna trecută am primit corcodușe. Și nu doar o dată, ci de două ori în aceeași zi. Coapte, zemoase, dulci, am ronțăit la ele toată ziua. Chiar și așa, au rămas multe și cum eu mă plictisesc rapid și îmi place diversitatea, le-am căutat și o utilizare coaptă. S-au nimerit cu o idee care mă bâzâia de ceva vreme în prăjitura vegană cu corcodușe, pe care v-o recomand de două ori (și caldă, la 5 minute după ce e scoasă din cuptor, și rece, a doua zi).

Ținând cont că nu am foarte multă experiență cu dulciurile vegane și n-am dat greș, cred că e o prăjitură vegană permisivă, care poate fi încercată și adaptată ușor. Iar ingredientele sunt la îndemâna oricui, iar șansele sunt să le aveți deja prin casă. 

ingrediente-prajitura-vegana-cu-corcoduse
Uleiul de cocos e solid aici (al doilea bol din rândul de jos), dar se folosește lichid în prăjitură. Lavanda e în măsurătoarea galbenă mică (a doua de sus în jos).

Ingrediente

  • 250 g corcodușe bine coapte (+ câteva opțional pentru când băgăm prăjitura la cuptor), fără sâmburi
  • 250 g făină (eu am folosit făină integrală de la Terra Natura)
  • 50 – 100 g zahăr nerafinat (eu am folosit 50g, iar prăjitura a ieșit dulce acrișoară, cum îmi place mie; dar e de adaptat cantitatea în funcție de preferințe, cred că o medie generală ar fi cam 80g )
  • 150 g lapte vegetal (eu am folosit lapte de mei; de reținut că și laptele vegetal poate fi dulce chiar dacă nu are zahăr, cel de mei este, la fel și cel de orez, și contează la dulceața finală a prăjiturii)
  • 1 lingură de fulgi de drojdie
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 2 linguri ulei de cocos lichid (eu am folosit de la Rapunzel, pe care l-am topit la bain-marie în avans, că îl am solid, în frigider)
  • 1 lingură oțet din vin (e în regulă și cel de mere)
  • opțional, lavandă (am pus un pinch, se vede în poză cam câtă; lavanda se simte pe final, nu e obligatorie, mie-mi place aroma și de asta am folosit)

Notă informativă

Corcodușele sunt de mai multe feluri. Eu am avut roșii, în nuanțe de la roșu deschis la roșu prună, care se desfac foarte ușor de pe sâmbure. Și dulci, de aproape că n-am mai avut nevoie de zahăr în prăjitură. Luați asta în calcul când replicați desertul, și de-aveți corcodușe mai aspre, scoateți sâmburii și lăsați-le să stea 15-20 de minute cu o lingură de zahăr nerafinat pe ele, să se pătrundă bine.

Metodă

Am pus cuptorul la preîncălzit la 180 de grade.

Am pregătit o tavă medie de cozonac, acoperind-o cu hârtie de copt și pe fund și pe laterale.

Într-un bol am amestecat ingredientele uscate – făina, bicarbonatul, praful de copt, fulgii de drojdie, lavanda și zahărul. Mixând în continuare, am adăugat laptele, uleiul de cocos lichid și oțetul și am omogenizat. Am turnat deasupra și corcodușele și le-am încorporat în aluat*.

*Consistența compoziției este foarte apropiată de un aluat hidratat, e normal să arate așa.

Am turnat aluatul în tava de cozonac și l-am nivelat cât de cât. Am adăugat deasupra vreo 10 corcodușe fără sâmburi întinse pe jumătăți și am băgat la cuptor. 35 de minute, timp în care prăjitura cu corcodușe crește și se coace.

Am scos din cuptor (verificați cu testul scobitoarea și eventual mai lăsați 5 minute dacă e nevoie), am lăsat 5 minute să se răcorească, am tăiat și am mâncat. Yum! Mie-mi place așa caldă cel mai mult, dar e o prăjitură bună și rece. Merge și la cafea, sau la un pahar cu lapte vegetal rece (sau de care vă place vouă, eu încerc să renunț la cel de văcuță de supermarket și scriind despre asta pare să ajute). Enjoy.

prajitura-vegana-corcoduse

prajitura-vegana

prajitura-vegana-cu-corcoduse