Cupcakes cu Guinness (si alune si ce mai vreti voi)

briose-cu-guinness-si-alune

Știți vorba aia cu vinul și doamnele? Că merg împreună ca ciocolata topită cu căpșuni? Acum o știți. Well, or fi mergând tocurile bine cu paharele de vin sau bubbly, dar tenișii merg cu bere. În special cu bere brună, și mai ales cu stouts. Și uneori, când e canicula mai mare, cu nefiltrate.

In other words, I love a good beer, O’Hara’s being my latest favorite whim. Iar Guinness a fost dintotdeauna de după ce-au stricat Silva brună în topul berilor preferate. So, destul de logic, pasul de la băut la mâncat bere a venit natural. 

Și cum am realizat că în afară de rețeta asta de varză de Bruxelles cu bere brună, nu mai e nimic birific pe site, e clar că trebuie corectată această eroare majoră și uite-așa v-ați scos cu brioșe cu Guinness și alune. Un echilibru de sărat cu dulce și atât de ușor de făcut că-s la îndemâna oricărui leneș. Not to mention that you get to eat these alcohol drowned puppies and still drive like a champ .

Na, acu’ nu se’ntâmplă nimic dacă în loc de forme de brioșe folosiți doar una de cozonac în care turnați toată compoziția, iar la final mâncați la mic dejun, ca berea la felie.

Ingrediente cupcakes cu Guinness

(ies fix 12)

 • o cană de făină
 • 100 – 150 g zahăr (pentru că nu mai țin minte exact cât am folosit, vă dau o marjă, dacă vă place mai dulce, you know you want the whole sugar pot)
 • 40 g cacao
 • o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
 • un praf de sare
 • 115 g de unt topit (cald)
 • 2 ouă
 • 1/2 – 3/4 doză de Guinness (vă dați seama din ochi, după cât de moale e compoziția, see below).

Metodă

Am pregătit formele de brioșe (actually, am folosit unele de silicon, so n-a trebuit să le pregătesc, doar să le scot din cutie) și am pus cuptorul la preîncălzit la 180 de grade.

Într-un bol de dimensiune medie am omogenizat făina, cacaoa, zahărul, sarea și bicarbonatul. Am adăugat untul topit și ouăle și am încorporat bine cu un tel (alternativ, merge și la robot, e chiar mai rapid). Am încorporat și jumătate din cantitatea totală de bere și apoi și cealaltă jumătate.

Dacă e suficient de lichidă încât să poată fi turnată, înseamnă că e gata toată compoziția. Dacă nu, mai adăugați puțină bere.

Am împărțit compoziția între cele 12 forme (nu le nivelați prin metoda trântire de blatul de lucru, că au nevoie de aer în cuptor să rămână fluffy, lăsați-le așa cum le umpleți). Am dat la cuptor. Aproximativ 20 de minute și au fost gata.

Le-am lăsat să se răcească, timp în care am tocat grosier niște alune coapte și le-am păcălit apoi să se lipească de brioșe cu ceva ganache simplu.

Dacă vreți să faceți la fel, bonus la rețeta de brioșe, pentru ganache aveți nevoie de (cantități tot la ochi, că ăsta-i modul în care ganache-uiesc la mine acasă).

 • 150 g ciocolată neagră (eu am folosit un mix de 55% și 75%), ruptă în bucățele
 • 2-3 linguri de smântână grasă
 • o bucată de unt gras (aproximativ 50 g)
 • 1/2 lingură de ulei cu aromă neutră (cum e de exemplu cel de floarea soarelui)

Metodă ganache: 

Puneți smântâna, untul și uleiul într-o cratiță, la foc mic și aduceți la temperatura de fierbere, omogenizând bine ingredientele. Turnați chestia asta fierbinte peste bucățile de ciocolată și cu ajutorul unei spatule încorporați totul. Ciocolata se topește și se formează ganache-ul. Pe care-l lăsați puțin să se așeze și pe măsură ce se răcește se și întărește.

Hai gata, că după atâta muncă meritați și voi un Guinness. Cheers!

cupcakes-cu-guinness

guinness cupcake