Paste cu pesto de conopidă coaptă și roșii uscate

Năvala prin magazine, ambuteiajele și claxoanele, discuțiile despre cadouri diminutivate, verbalizările meniurilor și planurile de vacanță determinate de apropierea Crăciunului mă agită, Și, cum sunt prin design puțin hiperactivă, în perioada asta de agitație exterioară, gătitul și câteva muzici pe repeat (noroc că n-am mulți vecini, ar fi învățat versurile de la One Breath fără să vrea) mă deconectează și mă reconectează.

În perioada asta îmi fac timp să experimentez mai mult cu mâncarea și să-mi ascult instinctul bucătăricesc cu mai multă atenție. Și, mai ales, să încerc chestii pe care le am in the back of my head de ceva vreme și nu le-am făcut până acum. Cum e ideea cu pesto din conopidă.

Care s-a realizat într-o sesiune de photo-cooking, aproape scoasă dintr-un spaghetti movie – ba a căzut pe jos și s-a spart un bol de blender, ba a zburat zahărul pentru vată pe băț în toate direcțiile, ba a apărut ceva Aperol out of nowehere, ba nu s-au desfăcut complet pastele și mai trebuie fierte, ba poate fac o foto pentru interviu dar am tricoul îmbrăcat pe dos chiar azi.

La tăți ni-i greu, câteodată și în zile de post, așa că în funcție de preferințe, sau direcții spirituale, acest pesto din conopidă coaptă e o soluție chiar și pentru cei intoleranți la brânză și se potrivește într-o variantă de masă copioasă și savuroasă, mai ales turnat din belșug peste ceva paste. Cum am făcut eu, as follows:

Ingrediente*

*Noi am fost o trupă măricică și cantitățile-s suficiente pentru 6-8 oameni. Lejer le puteți înjumătăți sau împătri chiar, în funcție de nevoi.

  • 2 conopide medii, împărțite în florete
  • 1 borcănel de roșii uscate și uleiul lor, plus extra ulei de măsline după nevoi
  • paste (noi am folosit de hrișcă pentru varianta vegană și cu grâu dur și ou pentru ceilalți)
  • 1 ceapă albă, tăiată în sferturi
  • 4 căței de usturoi, smashed (necurățați)
  • 4-5 vârfuri de usturoi verde
  • salvie și cimbru proaspete, după gust
  • mentă uscată, după gust
  • pastă de lemongrass
  • sare și piper, după gust

*fulgi de ardei iute și/sau ceva pecorino, opțional

Metodă

Am preîncălzit cuptorul la 220 de grade. Am împrăștiat floretele de conopidă, ceapa și cățeii de usturoi zdrobiți pe o hârtie de copt într-o tavă.

Am făcut un mix din ulei de măsline de la roșii uscate și pastă de lemongrass și am mânjit floretele de conopidă.

Am vrut conopida coaptă, dar crunchy și usturoiul și ceapa coapte, nu arse așa că am dat la cuptor aproximativ 20 de minute.

Între timp am pus la fiert apa pentru paste cu 1 lingură de sare pentru fiecare litru de apă.

Am scos din cuptor și am dat deoparte coaja de pe cățeii de usturoi.

Am pus pastele la fiert. După preferințe, sau după instrucțiunile de pe pachet, dacă nu faceți pastele de casă.

Cât au fiert pastele am pus conopida coaptă, ceapa și usturoiul, precum și usturoiul verde, roșiile uscate, cimbrul, salvia, menta, fulgii de ardei iute, extra ulei de măsline într-un bol și am mixat cu un blender vertical până am omogenizat/transformat totul într-un pesto. Nu piure, pesto – e importantă diferența, în special la textură. Am asezonat cu sare și piper.

Am turnat peste și amestecat cu pastele. Gustat, reglat de sare, piper, ardei iute, extra roșii uscate și extra pecorino pentru cine a vrut.

Pozat, mâncat, mulțumit, acasă și la nani. S-aveți poftă!

Foto: Andrei Ignia