Jurnalul navigatorului mîncau #11 (2-8 aprilie)

paste fericit

Nu știu cît este Paștele o sărbătoare a mîncării (ne-a spus ceva Sim în articolul despre bucatele pascale) și cît o perioadă de liniște și meditație, dar dacă vrei să citești cîteva articole în liniște, după masă sau pe stomacul gol, pun în desagă cîteva linkuri culinare, poate le bucmărcești pentru vacanță.

Ce-a fost la început, oul din care se năștea lumea sau florile de dragoste? A venit Paștele pe Historia. 

Cine se plînge de foame în post, bine face, căci fără de mîncare, mare e suferința și lung naufragiul. În deriva de 66 de zile pe nava sa deteriorată, Angel, pînă și Louis Jordan a supraviețuit cu rugăciuni, pește crud și apă de ploaie. Povestea lui, în Washington Post (post, he he!)

Dintre numeroasele regiuni care se confruntă cu secetă prelungită, California pare a fi zona cea mai afectată. Nici nu e de mirare: 10% din apa de acolo este folosită în livezile de migdali. io9 publică un infografic cu apa utilizată pentru fiecare tip de produs pe care îl mîncăm. M-a surprins cît de multă apă trebuie pentru linte. Care-ți mai face și sete.

Mentalfloss tulbură apele, ca de obicei. Iată cîteva dintre cele 8 mituri despre mîncare, cu care au început ziua: carnea albă este mai sănătoasă decît cea roșie, mîncatul în mijlocul nopții te îngrașă, e mai sănătos să eviți gluten-ul, și alte gică-contrisme din astea.

Pe 26 aprilie, Netflix dă drumul unui documentar nou, Chef’s Table, care te invită, preț de 6 episoade de cîte o oră, în bucătăriile marilor bucătari Dan Barber (Blue Hill, NYC), Niki Nakayama (N/Naka, Los Angeles), Massimo Bottura (Osteria Francescana, Italy), Magnus Nilsson (Fäviken, Sweden), Ben Shewry (Attica, Australia) și Francis Mallmann (Restaurante Patagonia Sur, Argentina). Bonappetit.com l-a intervievat pe regizorul David Gelb.

În România nu merge Netflix, dar, <tuse> TunnelBear sau ceva similar (</tuse). Go Bear, go, chiar vreau să-l văd!

Reiterez invitația mea la meditație pascală și te așez pe drumul liniștii sufletești cu un top al celor mai dezgustătoare mîncăruri servite pe stadioane. Pui în cornet de înghețată, miam-miam!

Vacanță plăcută! și fie ca.

* credite foto: stereotyp-0815