Comfort food fara gluten intr-o farfurie de penne

penne-fara-gluten-schar

Tot citind despre intoleranța la gluten, am senzația din ce în ce mai pregnantă că celiacii se lovesc constant de o grămadă de mici probleme alimentare pe care trebuie să le rezolve once and for all. Că nu e ca și cum ar fi ceva temporar ca o răceală, pe care azi o ai, mâine gata.

De exemplu, mie-mi place pâinea integrală de grâu. Coc la câteva zile pâine integrală cu maia și tot nu mă pot stăpâni să nu rup un colț fierbinte și să-l ronțăi de fiecare dată când scot pâinea din cuptor. Și mă gândesc ce-aș face dacă-ar trebui să renunț la ea. TRAGEDIE asta ar fi. Sigur că exagerez puțin, dar oricum nu e deloc o potențială situație roz.

Sau cum ar fi să nu mai am acces la pastele mele preferate, tot din făină integrală de grâu dur. Paste pe care indiferent în ce sos le-mbrac tot crănțănesc familiar și au gust de călătorii, de post-copilărie (I know my pasta since I was like 12 or so) și de senzația aia de ceva simplu și bun, care nu are nevoie de înflorituri sau de tehnici complicate, destul de greu de însușit pentru cineva care intră rar în bucătărie.

Mai sunt câteva zile din campania #GătescFaraGluten și e momentul de o mâncare de asta – sinceră și corectă. Ușor de preparat și la îndemâna oricui. Adaptabilă la ce ai prin casă – eu am dus-o puțin spre alte meleaguri. S-a nimerit să fie tot vegană, e gata în 15 minute (cu sos cu tot) și sunt încrezătoare că e delicioasă pentru cel puțin 9 oameni din 10.

Poftim. Penne fără gluten, cu zucchini, busuioc și sos de roșii cu lapte de cocos (o adaptare mega-rapidă la sosul de aici, cu pastă de roșii în loc de conservă).

Sunt 2 lucruri pe care le recomand oricui vrea să mănânce paste bune.

 1. Reduceți timpul de fierbere sugerat pe pachetele de paste (cu cel puțin 2 minute la pastele din făină cu gluten)
 2. Calculați-vă timpul în așa fel încât să finalizați toate părțile din preparat în același timp, ca să mâncați totul cald. În cazul de față, începeți tot deodată și lucrați la 2 cratițe, cât timp fierb pastele, că nu-i mare bătaie de cap.

penne-fara-gluten-schar

paste-fara-gluten

Ingrediente

 • o pungă de 250 g de penne fără gluten Schar
 • un zucchini (eu am avut unul rotund, merge de oricare), feliat subțire cu o mandolină
 • sare și piper după gust
 • 1 lingură de ulei de măsline
 • 5-6 frunze de busuioc
 • 1 linguriță mix de ierburi aromatice uscate (oregano, busuioc, cimbru, măghiran, etc)

Pentru sos

 • 400g pastă de roșii
 • 1 lingură de ghimbir
 • 1 linguriță de scorțișoară
 • 1 linguriță de semințe de chimion
 • 1 linguriță de turmeric
 • 150 g lapte de cocos (cu tot cu pulpă)
 • 2 linguri de ulei de măsline

Metodă

Am pus apă la fiert pentru paste, pe care le-am lăsat 7 minute (deși pe pachet era recomandat între 9 și 11 – old habits de la pastele cu gluten să reduc timpul de fierbere). Au fost în regulă și așa. Le-am scurs și le-am dat deoparte.

Separat, cât au fiert pastele, am tras feliile de zucchini la tigaie, foarte scurt, poate 1 minut – 1 minut jumate, într-un amestec de ulei de măsline cu mix de ierburi, cât să le înmoi puțin.

Pe ultimele 5 minute am făcut sosul. Am călit ghimbirul și chimionul în ulei, am adăugat restul ingredientelor cu excepția laptelui de cocos (atenție că stropește când turnați pasta de roșii), și am amestecat constant, la foc mediu, poate 2-3 minute, până a început să dea în clocot. Am adăugat laptele de cocos (cu tot cu pulpă), am omogenizat, am mai lăsat 10-20 de secunde și am oprit focul.

Am asamblat o farfurie – jumătate din cantitatea de paste, câteva linguri sănătoase de sos, câteva felii de zucchini și busuiocul proaspăt, rupt în bucățele. Am savurat până la ultima înghițitură.

Life is good.