Bere. 10 idei de Meatless Monday

Știu că vă place berea și vă înțeleg de ce o beți, are atâtea vitamine importante și o grămadă de antioxidanți benefici! E așa răcoritoare vara, când devine pretextul numărul 1 de interacțiune socială, dar e bună și iarna. În mâncare. Poți găti o grămadă de feluri cu bere (zic să învățăm de la belgieni, irlandezi și egiptenii antici), de la supe, fripturi și tacos cu pește, la pâine și tort.

Berea în mâncare înseamnă pâine mai fragedă, carne mai savuroasă, prăjituri mai aromate, legume cu gust mai intens. E perfectă pentru un Meatless Monday deosebit așa că lunea asta fără carne e cu multă bere. Am selectat felurile de mâncare cele mai faine, trebuie doar să dai click pe fotografii ca să ajungi la rețete. 

Limonadă brună
de la Laura Sava

Limonada bruna

Să începem cu ceva de băut, în cinstea zilei de azi și a tuturor sărbătorilor care urmează. Limonada asta are suficientă bere brună, puțin gin și o grămadă de alte ingrediente care îi dau o notă fresh (mentă, portocală și în special castravete). Pare fix pe gustul meu, hai, noroc!

Orzotto cu Guinness și gălbiori
de la Kiss The Cook

Vita-slow-cook-champ-si-risotto-de-orz-45-800x529

Și continuăm în forță că berea nu doar se bea, se și mănâncă. Nu vă speriați că rețeta începe cu niște vită marinată în Guinness, citiți, salivați și reproduceți în altă zi a săptămânii. Puțin mai jos găsiți un fel de risotto cu orz, cu bere din belșug și foarte cremossss. Îl mănânci cald, în frunze de varză Savoy.

Clătite cu bere
de la Andie

anatomy-of-an-eaten-pancake

Zice Andie că nu este nimic mai comun decât clătitele pe lumea asta românească. Dar dacă le pregătești cu bere și ies foarte pufoase, iar apoi le umpli cu cremă de brânză și verdețuri sau șerbet de mentă și fistic, devin cele mai awesome clătite de pe lumea asta românească!

Onion rings cu bere
de la Just love cookin’

onion rings 2_thumb[4]

Inelele de ceapă, mai bune chiar și decât cartofii prăjiți, sunt extra-delicioase dacă au în compoziție bere. Și niște paprika. Nota autoarei: alegeți neapărat o bere care vă place mult pentru că alcoolul se evaporă, iar în onion rings va rămâne doar nota de fundal pe care o are berea folosită.

Beeramisu – tiramisu cu bere belgiană
de la Ceva Bun

beeramisu

Ăsta da tiramisu with a twist, poate una dintre cele mai excentrice variante și cred că destul de boozy. Rețeta e cu bere belgiană cu fructe, tare și aromată, dar verificați și lista asta cu tipuri de bere potrivite pentru beeramisu, poate vă tentează alta.

Obatzda
de la Divă în bucătărie

obatzda-b

Sau cremă de brânză bavareză picantă, să fie mai simplu de citit și pronunțat. Un exemplu clasic de mâncare de biergarten, bună cu pretzels și cu multe halbe de bere. În compoziție nu are multă, doar atât cât să facă diferența și să echilibreze toate gusturile.

Spumă de ciocolată cu bere
de la Să bucătărim

12312264_1060293190671590_1752959686_n

Ciocolată și bere, ce ar trebui să spun mai mult decât ”serviți fără moderație”? Rețeta e cu Guinness draught, dar cred că sunt potrivite și alte beri negre, cu arome discrete care să scoată în evidență ciocolata.

Chili vegan cu bere
de la Minimalist Baker

Simple-Vegan-Beer-Chili1

Am făcut doar de vreo 3 ori chili (de fiecare dată prea picant) și nu știu de ce m-am oprit, dar rețeta asta mă convinge să fac din nou. E un fel foarte sățios, iar berea neagră îi adaugă extra savoare. Și mai bun a doua sau chiar a treia zi, după ce aromele se intensifică.

Prăjitură cu bere și topping de ciocolată albă
de la Rookie Foodie

dsc_1109

O prăjitură pentru zilele în care cel mai complicat lucru pe care ești dispus să-l faci e achiziționarea berii. Simplu de executat, dar totuși deosebită, densă și ușor de mâncat în cantități mari. Eu zic să nu vă zgârciți la topping și eventual să contribuiți și cu niște fructe de pădure.

Turtă dulce cu bere
de la Blog epicurian

12311674_509829499195816_1463063896_o

Ceva numai bun pentru iarna de afară, o turtă dulce cu textură lipicioasă și cu aromă pronunțată de mirodenii. Formula magică include și 250 ml bere Guinness.

Hai că așa, zilele fără carne sunt mult mai ușor de suportat, chiar și de către cei mai mari carnivori. See you next Meatless Monday!