Meatless Monday de azi e dedicat sosurilor care ne fac viața mai frumoasă și legumele mai apetisante. Mai ales cele pe care sper că le puneți pe grătarul de 1 Mai alături de mici, asta dacă nu cumva aveți parte de un picnic festiv și savuros fără nici un fel cu carne – cu sosurile potrivite, e posibil.
Avem 11 rețete de sosuri, cu gusturi diverse și surprinzătoare, care vă vor convinge să nu mai apelați mereu doar la borcanul de muștar sau tubul de ketchup când simțiți că-i mai trebuie ceva mâncării. Click pe poze pentru rețete, #MeatlessMonday style:
Sos de chili dulce-acrișor
de la Vespresso Cooking
Adelicii team e mare prietenă cu ardeii iuți, așa că un sos picant de chili n-avea cum să lipsească din listă. Mai ales unul cu o culoare așa tentantă și cu consistență de dulceață, care se prepară și foarte repede. Delicios cu legume sau brânzeturi.
Sos barbecue homemade
de la Mazilique
Cred că e unul dintre cele mai populare și cumpărate sosuri pentru grătar, dar chiar nu ai de ce să îl mănânci dintr-o sticlă luată de la supermarket când il poți face ușor și mai bun acasă. Începe cu rețeta de bază și apoi cu diverse variațiuni, după chef și poftă – Mazilique îți propune vreo șase feluri de sos barbecue, eu l-am ochit pe cel cu curry (yum!).
Maioneză vegană în patru feluri
de la La mine sub nuc
Din tofu, avocado, lapte de soia și năut – maioneze vegane pentru toate gusturile și ocaziile plus o grămadă de tips și informații utile ca să-ți iasă maioneza fix așa cum trebuie și să nu mai vrei vreodată să cumperi dintr-aia alb-dubioasă de la magazin.
Sos de capere
de la Bucătar Maniac
Face casă bună cu cartofi și diverse tipuri de pește. E un sos fin, cu textură cremoasă și note acide de lămâie și vin alb, sec.
Sos picant de roșii și ardei
de la Laura Adamache
Un sos bun la toate, care se prepară fără fierbere și pe care îl mănânci cu ce vrei tu – chiar și gol, când rămâi fără legume, chips, bruschete, paste. Nu-l fă prea cremă, ca să simți textura tuturor ingredientelor și condimentelor.
Sos verde
de la Divă în bucătărie
Verdețuri aromate, într-un sos cu gust fresh, de primăvară. Îl faci rapid, e răcoritor, cremos și bun cu orice fel de mâncare. Adică tot ce ți-ai putea dori de la el.
Pastă din sfeclă coaptă cu za’atar
de la Awfully Tasty
Pentru iubitorii gustului inconfundabil de sfeclă coaptă, un sos dulceag după o rețetă de-a lui Ottolenghi, în care un rol important îl are za’atar-ul și aromele lui de măghiran, oregano, cimbrișor. Perfect ca dip, starter sau în salate.
Harissa făcută în casă
de la Cori Costache
Încă o idee picantă, care să-ți fie de folos când te întâlnești cu niște senvișuri, niște cușcuș sau niște legume pe care vrei să le scoți din anonimat. Harissa este o emblemă a bucătăriei nord-africane, are gust iute de ardei roșii și arome diferite, în funcție de celelalte ingrediente care-i însoțesc (iar aici poți să intervii cu mici note personale – mentă, paprika afumată, fenicul).
Sos de brânză vegană
de la Gourmandelle
Nu trebuie să te mai duci la cinema special pentru sosul cu care se servesc nachos, de acum poți să-ți faci unul mai gustos și mai sănătos acasă. Cine ar fi crezut că din cartofi și morcovi iese un sos care arată ca Chedarr-ul topit?
Ketchup roșu și galben de casă
de la Bucătăria familiei mele
Nu-mi prea imaginez grătarele (și nu numai) fără ketchup, iar ideea de a-l cumpăra nu a mai părut bună după ce am testat unul preparat în casă. Rețeta asta promite un ketchup de vis, dar vine la pachet cu atenționarea că implică muncă și multe vase murdare. Dar ce nu facem noi pentru un ketchup bun?
Sos tzatziki
de la Savori urbane
Închei cu un clasic grecesc, cu siguranță favorit al multora dintre voi. Nu vă intimidați de iaurtul cu min. 10% grăsime și optați pentru lime în loc de lămâie dacă vreți un sos parfumat-acrișor. Bun rece, abia scos din frigider.
Happy Meatless Monday, cu sosuri la alegere!