Năut. 10 idei de Meatless Monday

Lunea asta fără carne are în centrul atenției un ingredient cu suficiente proteine, textură untoasă și gust de nucă. Năutul este genul de legumă cu care mulțumești pe toată lumea, poți să îl mănânci fiert, copt, prăjit, în feluri de post sau nu. Mulți l-am cunoscut datorită humusului, dar năutul poate ieși în evidență într-o grămadă de alte rețete.

Mai jos, 10 idei cu năut care să vă demonstreze că îți poate transforma meniul comun într-unul distractiv, dați click pe fotografii ca să le descoperiți.

Humus cu turmeric și roșii cherry coapte
de la Blondelish

Bineînțeles că începem cu un humus – o idee bună mereu, are dreptate Mihaela. Iar dacă experimentezi de fiecare dată cu un alt fel de humus, ai la îndemână zeci de idei bune pentru prânzuri sau gustări rapide și delicioase. Îmi și imaginez gustul iute-amărui pe care îl dă turmericul și felul în care se potrivește de minune cu roșiile coapte.

Humus cu sfeclă roșie
de la Milk and toast and honey

Ce ziceam mai sus de humusul în diferite combinații? Uite una colorată de-ți vine să mănânci fotografia, cu sfeclă care protejează ficatul și are puține calorii. Cremos și usturoiat, numai bun de luat la serviciu și împărțit cu colegii.

Samosa-pateuri indiene cu năut
de la Andreea’s Chinese food

O rețetă care să vă amintească să mâncați iar mâncare indiană dacă nu ați mai făcut asta de mult, ca mine, sau s-o încercați dacă până acum nu v-a tentat. Eu sunt deja cu gândul numai la mirodeniile alese de Andreea pentru varianta ei de samosa și la aluatul copt, fraged și crocant al pateurilor – o alternativă mai sănătoasă la tradiționala prăjire în baie de ulei.

Curry cu năut și cocos
de la Andie

Rămânem la feluri din India dacă tot ni s-a făcut poftă și adăugăm pe listă un curry condimentat și hrănitor. Dacă vreți să simțiți gustul adevărat de cocos, trebuie să luați exemplu de la Andie și să depuneți niște efort pentru spartul nucilor, dar, hei, o să aveți parte de bucuria de a mânca cele mai bune, proaspete și curate ingrediente.

Galette cu praz și năut
de la Aroma Verde

După ce am testat două galette dulci și am realizat cât de repede și ușor se prepară, trebuie neapărat să încerc și varianta asta vegană cu năut și praz. Bonus la rețetă, niște trucuri pentru a nu risipi mâncarea (Adelicii loves this!).

Tocăniță de năut și vinete
de la Edith’s Kitchen

Un fel de mâncare în ton cu vremea de toamnă pe care ne-o oferă primăvara asta. Tocănița asta pare comfort food-ul ideal pentru zilele mohorâte din cauza frigului sau a altor neliniști, fiecare lingură îți încălzește sufletul.

Salată cu năut, ciuperci și veleriană
de la Rețete fel de fel

La salate cu năut apelez des nu numai pentru că mi se pare că am la dispoziție zeci de combinații savuroase, ci și pentru că prepararea lor necesită fix 15 minute, adică atâta cât te mai ține energia după o zi obositoare la muncă.

Supă cu năut și mangold
de la Cooking with my soul

O idee proaspătă, care aduce vara mai aproape, dar ține bine și de foame chiar dacă e o supă ușoară. Îmi place că se poate prepara cu orice altă plantă cu frunze verzi (spanac, kale, salată), însă trebuie neapărat să vedem ce e cu sfecla asta elvețiană care e mangoldul.

Năut crocant
de la Dulciuri fel de fel

Nu știu voi ce ronțăiți la toate serialele care rulează acum sau pentru care unii dintre noi ne pregătim de anul trecut, dar eu m-am cam săturat de popcorn și alți carbohidrați din comerț. Așa că năutul condimentat după cum îți poftește inima și copt până e crocant atât cât îți place pare snack-ul sănătos ideal. Plus că muncești maximum 10 minute el, mai puțin decât îți ia să mergi la magazin după chips.

Pastă de năut cu ardei copți
de la Bucate aromate

Încheiem cu o cremă înrudită cu humusul cu care am început, ca să fie cercul complet. Tot o rețetă din categoria „mai simplu de atât nu se poate” și pe deasupra îmbunătățită cu ardei copți, marea dragoste a tuturor, aș îndrăzni să spun. Mai trebuie niște crackers sau o lipie bună și cina e servită.

Spor și voie bună la gătit, să-mi spuneți dacă năutul a devenit un obișnuit în meniurile voastre.