Nu-mi dau seama cum a trecut așa repede vara, dar știu ce am făcut în aproape fiecare zi din astea trei luni prea călduroase. Am mâncat multe roșii, într-o grămadă de salate, cu și mai multă brânză sau simple, cu sare. Am avut parte de roșii suculente, de cele mai multe ori din grădină și mă gândesc cu jale că, în puțin timp, singurele roșii pe care o să le găsim de cumpărat o să fie cele cu gust de șosete.
Cât încă mai putem profita de roșii adevărate, hai să ne bucurăm de ele în fel și chip. Am căutat 10 rețete care le pun în valoare și le-am găsit la bloggerii pe care îi urmăresc (le descoperiți dacă dați click pe poză).
Supă de roșii cu tăiței de casă
de la Laura Adamache
Trebuia să încep cu ceva cu gust de copilărie, când roșiile miroseau a vacanță de vară și mama făcea din ele multe supe răcoritoare, bune de savurat între două reprize de joacă. Varianta asta mi-a plăcut pentru că e cu tăiței de casă, eu sunt familiarizată mai degrabă cu rețeta asta de supa de roșii cu paste scurte. Probabil, câte familii, tot atâtea rețete, dar toate sigur delicioase.
Mămăligă Caprese cu roșii proaspete
by Mazilique
Dacă ai niște roșii suculente, mozarella, pesto și ceva mămăligă de ieri numai bună de prăjit azi, ce altceva mai bun să faci cu ele? Serios, nu știu cum de nu m-am gândit eu la combinația asta până acum. Plus că rețeta are nume fain.
Salată cu mozaic de roșii și avocado
de la Andie
Mergi la piață și cumpără roșii de toate felurile și culorile (sau fă o comandă la Buniol și o să primești vreo 12 soiuri). Ia și niște ceapă, un avocado copt bine, câțiva castraveți (zemoși să fie, zice Andie), pătrunjel și semințe de dovleac. Câte puțin din fiecare, ca să lași roșiile să strălucească în această salată de vară-toamnă.
Paste cu sos de roșii și usturoi copt
by Savori Urbane
Nu știu cum să vă spun, dar sosul e cu roșii caramelizate și usturoi dulce. Și dacă a ieșit aromat chiar și cu roșii de martie, imaginați-vă cât de bun poate fi cu roșiile de acum. Sosul merită făcut în cantități serioase și congelat pentru viitoare bruschete, sanvișuri, pizza, nu doar pentru paste ca în cazul de față.
Roșii aromate la cuptor
by Rețetele lui Radu
Se gătesc simplu și slow, vreo 4 ore. Le pui în cuptor și îți vezi de treaba ta, dar mai treci prin bucătărie ca să te învălui în aromele de cimbru și rozmarin. Bune așa simple și cu gust concentrat, dar potrivite și în zilele care nu-s meatless, ca garnitură pentru carne și brânzeturi.
Tartă cu roșii și ricotta
de la Blog cu legume
Roșii proaspete de grădină se împrietenesc cu ricotta (sau urdă de la țărani), plante aromatice și ceva parmezan pe un blat vegan de tartă. Rețeta vine și cu o listă de beneficii care să te convingă de ce e atât de sănătos să mănânci roșii. Yumminess!
Gem de roșii
tot de la Laura Adamache
Am auzit pe la bunica de gem de roșii (nu cred că l-a făcut, dar a făcut de dovlecei, poate urmează și ăsta) și într-o vreme mi s-a părut ceva cam prea exotic. În același timp cred că textura și explozia de arome trebuie că sunt aparte. Aici roșiile sunt combinate cu mere și scorțișoară, dar am văzut și rețete de dulceață simplă de roșii, cu mentă sau cu nectarine.
Roșii la borcan pentru iarnă
de la Prăjiturici și altele
Soluție împotriva roșiilor fade de supermarket. Le conservi ultra rapid și te bucuri toată iarna de roșii cu gust discret de busuioc și usturoi, pe care să le folosești la ciorbe sau sosuri.
Roșii umplute cu quinoa
de la Cookie+Kate
Când te plictisești de clasicele roșii umplute cu cremă de brânză sau cu salată de vinete, încearcă rețeta asta de inspirație mediteraneană. Are feta, măsline și quinoa care le face consistente. Și poți să mai adaugi ingrediente dacă te simți inspirat. Mai am la îndemână și rețeta asta de roșii umplute cu cușcuș și legume (gătește-le fără baconul care apare în lista de ingrediente).
Panzanella
de la Mentă și Rozmarin
Am făcut de multe ori panzanella și nu e o banală salată de roșii cu pâine (toscanii o mănâncă dinainte de 1600 și a evoluat de-a lungul timpului). O să găsiți rețete care conțin și capere, anșoa sau rucola, dar cea mai bună e panzanella simplă, cu roșii, ceapă, castraveți, busuioc, ulei de măsline și pâine (frecată cu puțin ustoroi, mu personal touch). Secretul e să stea o oră-două la frigider (cum zice Mentă și Rozmarin, asta transformă o panzanella decentă într-una extraordinară).
La revedere, roșii! Ne vedem la anul.