prajitura-vegana-cu-ciocolata-dovlecei-si-prosecco

Prajitura vegana cu ciocolata, dovlecei si prosecco

Nu mi-au plăcut o perioadă lungă de timp dovleceii sub o altă formă în afară de dovlecei cu smântână (which I still love), dar i-am acceptat mereu în alimentație. Vin cu o mulțime de beneficii așa că am aplicat și io vorba filmului: “It’s not good, but it’s good for you.”

Bunică-mea zicea că dovleceii, la fel ca și frunzele de varză, sunt buni pentru reumatism. Și am făcut o perioadă mișto de treaba asta, dar uite că citesc cum că speciile de Cucurbitae pepo și Cucurbitae foetidissima sunt folosite ca anti-inflamatoare și anti-reumatice în cultura Zuni, iar în Germania, semințele de Cucurbitae pepo sunt chiar aprobate ca tratament într-o afecțiune a prostatei

Sunt muuuulte specii din leguma asta, zucchini e doar una dintre cele mai populare și observ că e folosit termenul din ce în ce mai mult și pentru dovleceii verzi care se găsesc la noi în grădini și în piețe. Which is wrong, people, fiecare specie cu caracteristicile sale. Nu mai zic că e și enervant pentru că renunțarea asta la denumirea locală e primul pas dintr-un proces în care se pierde încet-încet identitatea biodiversității noastre, care e înlocuită rapid cu nu-contează-ce-dacă-e-pe-val-și-vinde.

Dar să revin la sentimente mai bune și la sezonul dovleceilor autohtoni, și să profit de ocazie să vă îndulcesc, the vegan way.

Pentru rețeta asta am măsurat ingredientele; am auzit eu la Food Bloggers Conference că-i bine să dăm la cititori instrucțiuni cât mai accurate și am purces în direcția asta.

However, din experiența proprie, recomandarea mea e să luați toate rețetele (și ale mele, și ale altora) with a grain of salt și să încercați să le simțiți și adaptați după preferințele proprii. Că doar suntem la noi acasă, nu avem rețetar la gât pe post de biblie și dacă nici acasă nu facem cum ne place mai mult, apăi atunci unde în altă parte?!

Ingrediente prăjitură vegană cu ciocolată, dovlecei și prosecco

  • 300 g dovlecei (cu tot cu coajă) dați prin răzătoarea mare
  • 100 ml ulei de măsline
  • 100 ml prosecco extra-dry (am folosit un Valdobbiadene)
  • un praf de sare
  • 50 g cacao (am folosit Cadbury Fair Trade)
  • o lingură de cacao nibs
  • o linguriță de praf de copt
  • 250 g făină albă (am folosit Terra Natura, e o făină românească)
  • 150 g zahăr nerafinat

Note

Pentru că sunt folosiți cu tot cu coajă, după coacere se vor mai observa urme de dovlecei în prăjitură (see pics). La gust nu se simt însă deloc.

Pentru cine nu știe, prosecco nu e un vin dulce. Există 3 specificații diferite pentru a exprima cantitatea de zahăr rezidual rămasă însă din procesul de fermentare, de la cel mai sec, la cel mai puțin sec, după cum urmează: brut (până la 12 g de zahăr/l), extra-dry (12-17g/l) și (demi)dry (17-32 g/l).

În funcție de cuptor, cred că timpul de coacere e între 30 și 40 de minute. Verificați chiar de pe la minutul 25 dacă folosiți o tavă mai mare.

Metodă

Am pus cuptorul la preîncălzit la 180 de grade.

Am întins foaie de copt într-o tavă medie (aproximativ 20 x 30 cm).

Într-un bol încăpător am pus toate ingredientele, în ordinea menționată mai sus. Am luat o spatulă și am încorporat cu atenție până am obținut o cocă omogenă, de consistență groasă (aproape ca o ciocolată de casă când o torni în forme), similară oarecum amestecului pentru brioșe.

Am turnat în tavă și am nivelat. Am băgat la cuptor și am verificat cu testul scobitoarea după 20 de minute, apoi după încă 10, apoi după încă 7. La ultima verificare scobitoarea a ieșit curată. Am închis, am scos din cuptor, am scos prăjitura cu foaia de copt cu tot din tavă, am lăsat la răcit, am tăiat și am servit.

Prăjitura e moist and fluffy inside, chocolatey și crocănțică pe exterior. Numai bună de ronța la cafea, sau chiar cu un pahar de prosecco lângă. Cheers!

prajitura-vegana-cu-ciocolata
Coca pregătită să intre la cuptor, check out cât de consistentă e. 

prajitura-vegana-cu-dovlecei-si-ciocolata

prajitura-vegana-cu-cu-ciocolata-si-prosecco

prajitura-vegana-cu-ciocolata-dovlecei-si-prosecco

10 Comments

  1. Tatiana Utoi

    Bună! Arată de trebuie s.o fac urgent!!! În loc de prosecco pot sa pun apă minerală? Adică care.i rolul acestuia… Iar făina albă de grâu pot s.o înlocuiesc cu făină de orez….oare o iesi la fel de buna? Ce zici?

    1. Adela

      Bună Tatiana,

      Poți să elimini prosecco și să pui ceva mai mult ulei, aș zice 180 ml în loc de 100 ml. Nu știu să-ți zic rolul la nivel molecular (e un subiect care merită studiat), drept să-ți spun eu am avut un impuls de moment când l-am folosit la prăjitură, dar nu am simțit alcoolul în prăjitura finală, doar o vagă aromă citrică.

      Nu am foarte multă experiență cu făina de orez, știu că nu are gluten dar e sticky, spre deosebire de făina albă care are gluten. Deci, cel puțin teoretic, va fi o diferență de textură la compoziția pe care o bagi în cuptor, dar și la prăjitura finală. În plus, făina de orez e mai dulce, deci și la gust cred că prăjitura iese puțin mai dulce.

      Poți să reduci cantitățile la jumătate și să faci o dată de test, cu ingredientele pe care le ai tu. Vor fi modificări față de varianta asta, dar s-ar putea să ai surprize minunate experimentând, așa că sfatul meu e să încerci. :)

  2. mikaela

    Am razuit fin dovleceii,de obicei,chiar vreau sa incerc si varianta asta,pentru ca imi place cum stropii de verde fistic au pictat negresa. Cacao nibs inseamna boabe de cacao zdrobite ? Cu ce o pot inlocui?

    1. Adela

      Cocoa nibs sunt bucăți de boabe de cacao uscate și fermentate. Mai multe informații despre ele găsești aici: https://nuts.com/nuts/cacao/organic-nibs.html

      La gust sunt ca chipsurile de ciocolată amăruie și în unele rețete chiar înlocuiesc chipsurile de ciocolată. Le poți elimina complet, sau le poți înlocui cu boabe de cafea măcinate mai grunjos (nu vor fi la fel de grase ca textură, și vor avea gust de cafea, nu de cacao), sau cu nuci tocate grosier (care au grăsime, dar alt gust).

      1. mikaela

        La cat de mult iubesc eu cafeaua,imi place ideea cu boabele de cafea grunjoase,chiar sunt curioasa (dulciuri cu cafea macinata am mai pregatit,dar cafea macinata fin,nu grosier).Si cred ca voi combina cafeaua asta cu nuca.

  3. viki

    daaaaaaaaaa f.f.buna…eu nu am avut prosecco,am avut vin rosu in care am pus ptr cateva ore portokale,lamaie,caise si un pic de apa minerala ….nu am avut nici cacao nibs…pudra de carob am pus…1 lingura….a iesit super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    felicitari ptr site!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Adela

      Sună bine de tot vinul ăla aromat cu portocale, lămâie și caise, cred că a ieșit o minunăție prăjitura. Mulțumesc pentru comentariu și te mai aștept pe aici. :)

  4. mikaela

    Aluatul are consistenta,eu ma cam panicasem.Prosecco nu am avut,am pus vodka si un pic piure de fructe de padure, nuca in loc de cacao nibs.Mi-a placut ca nu a iesit gumata ca un brownie.Ei si pentru ca aveam niste frisca si mascarpone nu m-am putut abtine sa nu astern un strat cremos peste ea.Minunata, ramane mostenitorilor!

    1. Adela

      Și mie-mi place textura, că nu e gumoasă, și cred că e delicioasă cu nucă; doar mă gândesc la miros de nucă coaptă și mi se face poftă. Mă bucur că ți-a plăcut. :)

Leave a Reply