Prajitura vegana cu ciocolata, dovlecei si prosecco
Nu mi-au plăcut o perioadă lungă de timp dovleceii sub o altă formă în afară de dovlecei cu smântână (which I still love), dar i-am acceptat mereu în alimentație. Vin cu o mulțime de beneficii așa că am aplicat și io vorba filmului: “It’s not good, but it’s good for you.”
Bunică-mea zicea că dovleceii, la fel ca și frunzele de varză, sunt buni pentru reumatism. Și am făcut o perioadă mișto de treaba asta, dar uite că citesc cum că speciile de Cucurbitae pepo și Cucurbitae foetidissima sunt folosite ca anti-inflamatoare și anti-reumatice în cultura Zuni, iar în Germania, semințele de Cucurbitae pepo sunt chiar aprobate ca tratament într-o afecțiune a prostatei.
Sunt muuuulte specii din leguma asta, zucchini e doar una dintre cele mai populare și observ că e folosit termenul din ce în ce mai mult și pentru dovleceii verzi care se găsesc la noi în grădini și în piețe. Which is wrong, people, fiecare specie cu caracteristicile sale. Nu mai zic că e și enervant pentru că renunțarea asta la denumirea locală e primul pas dintr-un proces în care se pierde încet-încet identitatea biodiversității noastre, care e înlocuită rapid cu nu-contează-ce-dacă-e-pe-val-și-vinde.
Dar să revin la sentimente mai bune și la sezonul dovleceilor autohtoni, și să profit de ocazie să vă îndulcesc, the vegan way.
Pentru rețeta asta am măsurat ingredientele; am auzit eu la Food Bloggers Conference că-i bine să dăm la cititori instrucțiuni cât mai accurate și am purces în direcția asta.
However, din experiența proprie, recomandarea mea e să luați toate rețetele (și ale mele, și ale altora) with a grain of salt și să încercați să le simțiți și adaptați după preferințele proprii. Că doar suntem la noi acasă, nu avem rețetar la gât pe post de biblie și dacă nici acasă nu facem cum ne place mai mult, apăi atunci unde în altă parte?!
Ingrediente prăjitură vegană cu ciocolată, dovlecei și prosecco
- 300 g dovlecei (cu tot cu coajă) dați prin răzătoarea mare
- 100 ml ulei de măsline
- 100 ml prosecco extra-dry (am folosit un Valdobbiadene)
- un praf de sare
- 50 g cacao (am folosit Cadbury Fair Trade)
- o lingură de cacao nibs
- o linguriță de praf de copt
- 250 g făină albă (am folosit Terra Natura, e o făină românească)
- 150 g zahăr nerafinat
Note
Pentru că sunt folosiți cu tot cu coajă, după coacere se vor mai observa urme de dovlecei în prăjitură (see pics). La gust nu se simt însă deloc.
Pentru cine nu știe, prosecco nu e un vin dulce. Există 3 specificații diferite pentru a exprima cantitatea de zahăr rezidual rămasă însă din procesul de fermentare, de la cel mai sec, la cel mai puțin sec, după cum urmează: brut (până la 12 g de zahăr/l), extra-dry (12-17g/l) și (demi)dry (17-32 g/l).
În funcție de cuptor, cred că timpul de coacere e între 30 și 40 de minute. Verificați chiar de pe la minutul 25 dacă folosiți o tavă mai mare.
Metodă
Am pus cuptorul la preîncălzit la 180 de grade.
Am întins foaie de copt într-o tavă medie (aproximativ 20 x 30 cm).
Într-un bol încăpător am pus toate ingredientele, în ordinea menționată mai sus. Am luat o spatulă și am încorporat cu atenție până am obținut o cocă omogenă, de consistență groasă (aproape ca o ciocolată de casă când o torni în forme), similară oarecum amestecului pentru brioșe.
Am turnat în tavă și am nivelat. Am băgat la cuptor și am verificat cu testul scobitoarea după 20 de minute, apoi după încă 10, apoi după încă 7. La ultima verificare scobitoarea a ieșit curată. Am închis, am scos din cuptor, am scos prăjitura cu foaia de copt cu tot din tavă, am lăsat la răcit, am tăiat și am servit.
Prăjitura e moist and fluffy inside, chocolatey și crocănțică pe exterior. Numai bună de ronța la cafea, sau chiar cu un pahar de prosecco lângă. Cheers!