Prăjitura Flapjack

prajitura rapida flapjack ovaz nuca de cocos ghimbir-2

Yep, ați citit bine. În ciuda faptului că noi facem conexiunea instant cu clătitele americane, flapjack e și numele unei prăjituri englezești (populară în tot UK-ul, inclusiv Isle of Man și Irlanda) rapidă și delicioasă. 

Similară, oarecum, cu batoanele energizante, dar (din experiența mea de până acum cu ambele) mult mai gustoasă și mai puțin uscată ca granola, prăjitura flapjack pune în valoare fulgii de ovăz și siropul de zahăr, de preferință invertit, sau și mai bine, dacă găsiți pe rafturile magazinelor – treacle.

De încercat, principial, e și o variantă cu miere în loc de sirop de zahăr, doar țineți cont că mierea are indice glicemic mai mare, și e nevoie de mai puțină cantitativ față de sirop.

Ca să nu fie cumva dubii, n-am făcut eu prăjitura. Doar am mâncat 3 porții dintr-un foc, ceea ce m-a determinat să pun rețeta aici, pentru public, posteritate și procrastinatori.

Pentru că și pentru noi, ăștia leneși la copt, e atât de simplă și la îndemână. Planul e, de altfel, să o coc și eu la un moment dat. Când o fi să o împart decent și la alții, că altfel mi-e că o mânânc pe toată și apoi mă rostogolesc la vale.

So, here goes:

Dale’s flapjack cake

Ingrediente

(pentru o prăjitură de aprox. 12 porții)

  • 200 g unt
  • 200 g sirop de zahăr (sau treacle, if you can get any), puteți încerca și cu miere
  • 200 g zahăr brun
  • 400 g fulgi de ovăz
  • 100 g fulgi de cocos
  • coaja de la o lămâie + sucul de la 1/2 lămâie
  • 2-3 lingurițe cu ghimbir (măcinat)
  • 2 lingurițe cu scorțișoară (măcinată)

Metodă

Se preîncălzește cuptorul la 150 de grade și se pregătește o formă pătrată de 20 x 20 (sau una clasică rotundă, de tort, cu fund detașabil, de 25 cm).

Într-o cratiță, pe aragaz, se topește untul cu zahărul și siropul de zahăr, fără să se ardă. Se toarnă deasupra și se amestecă fulgii de ovăz, apoi restul ingredientelor. Compoziția asta omogenă se întinde în forma de copt și se bagă la cuptor. 40 de minute, la 150 de grade.

Când e gata, se scoate din cuptor, se lasă la răcit și se taie în pătrate. Sau felii, sau orice altă formă vă place. Și se servește delicat (if you can do that), la cafea sau ceai. Alternativ, se mănâncă oricând câte 3 porții deodată – it is how I enjoy desserts anyway. Cheers!

prajitura rapida flapjack ovaz nuca de cocos ghimbir prajitura rapida flapjack ovaz nuca de cocos ghimbir-3