Prajitura cu ciocolata si pere (fara gluten)

O prăjitură ușoară, delicioasă și de recomandat inclusiv celor cu intoleranță la gluten. Pentru că-i făr’de făină. Dar are în schimb o tonă de ciocolată și migdale și unt. All the good stuff.

Sugestie pentru pere – folosiți de cele mai moi și nu foarte mari, ca să se înmoaie suficient la cuptor, dar să nu se ciuflească (is there such a word?!) complet. La prăjitura asta contează și textura, nu doar faptul că e atât de bună, și se termină hiper-repede.

 

Prep time ingrediente

10 minute.

Cooking time

40 minute.

Nr. porții

4-8 persoane.

Ingrediente

  • 100 g unt (80%)
  • 80 g zahăr brut
  • 100 g ciocolată amăruie (eu am folosit una foarte ok de la Lidl – e gamă proprie, dintre cele certificate și cu ingrediente formate din cuvinte complete, nu doar litere din alfabet)
  • 100 g migdale (procesate la robot, până devin aproape făină)
  • 3 ouă (albușul separat de gălbenuș)
  • 4 pere curățate și tăiate în jumătăți
  • tonka, vanilie sau alt aromatizant

Metodă

Am pus cuptorul la preîncălzit, la 180 de grade. Am uns o formă de tort (dimensiunea clasică, cred că 25 cm) cu unt, am întins o foaie de copt în ea, am uns și foaia cu unt și am dat deoparte.

Am topit untul și ciocolată (împreună) la bain-marie, am luat de pe foc, am ras o păstaie de tonka în conținutul de ciocolată și am lăsat puțin la răcit.

Într-un alt bol, am frecat gălbenușurile cu zahărul bine, apoi am încorporat ciocolata (topită și răcită) și cele 100 de grame de migdale făcute făină.

Separat, am bătut albușurile spumă (ca pentru bezele), le-am adăugat la compoziția inițială și am omogenizat fără să amestec prea mult, să nu scot tot aerul din albușuri.

Am turnat toată compoziția în forma de tort, am ordonat jumătăți de pară deasupra și am dat la cuptor.

40 de minute mai târziu prăjitura a fost gata. Am lăsat-o puțin la răcit, am scos-o din formă, i-am făcut o poză și am pus-o pe facebook.

Enjoy responsibly că e genul ăla de prăjitură la care dacă scapi, greu te mai oprești. :)

Imagini

Prajitura cu ciocolata si pere fara gluten

Prajitura fara gluten cu pere

Prajitura cu pere fara gluten