Picanteriile din bucatarie
Ardeii conțin capsaicină, substanța vinovată de gustul iute (în realitate foarte fierbinte) pe care-l simt toate mamiferele (inclusiv omul) ca răspuns la o interacțiune moleculară specifică în momentul ingerării.
Păsările în schimb, sunt complet imune la capsaicină, ceea ce ne avantajează pe noi, iubitorii de mâncare picantă, pentru că răspândesc semințele de ardei fără probleme chiar și pe distanțe lungi.
Nivelul de capsaicină din ardei variază de la specie la specie, iar unitatea de măsură (egală cu o unitate de capsaicină) a iuțelii este Scoville (după numele farmacistului care a inventat prima scară de măsură a ardeilor in 1912.)
Pentru cei interesați am găsit și o listă cu cele mai importante specii de ardei și câte unități Scoville conține fiecare:
Scoville Units in Chilies
|
||||||||||||||||||||||||||||
|
*de aici
Cercetările făcute pe capsaicină până în prezent au scos în evidență multiplele beneficii ale substanței – de la cele de stimulare ale sistemului imunitar, la rolul important pe care-l are în reducerea riscului de apariție al cancerului, sau ajutorul pe care-l oferă celor ce vor să scadă în greutate. Diversele tipuri de condimente cu ardei iute (praf de chili, chili flakes, etc) cresc rata metabolismului, stimulează digestia și reduce novelul colesterolului LDL.
În mod clasic, ardeii iuți (care reprezintă fructele plantei) se folosesc în bucătărie proaspeți, dar și uscați. Fiecare cultură are specificitățile și tradițiile ei. De exemplu, în Filipine există o supă tradițională din frunze verzi de ardei (care nu e chiar iute); în Bhutan ardeii chili sunt fructele tradiționale – se găsesc în toate piețele, în forme, specii, culori și mărimi diverse; în Japonia frunzele sunt transformate printr-un procedeu de conservare tradițional în condiment pentru mâncăruri.
Eu sunt un mare fan ardei iuți și-i folosesc foarte des în bucătărie, în dressinguri, sosuri, salate, și ca spice pentru carne. Vouă cum vă plac?