Midii cu sos de unt si midii în vin

farfurie midii in sos cu vin

Hai s-o zicem pe-aia dreaptă. Ingredientele care fac midiile astea fantastice îs untul și usturoiul. Vinul e bonus.

Și tocmai pentru că e bonus, o să vă dau 2 rețete într-una, una cu vin, una fără. Că singura diferență majoră între ele e vinul din sos. Și-s extrem de rapide și gustoase ambele.

Pentru rețeta de midii cu sos de unt, avem nevoie de următoarele ingrediente:

midii (aproximativ un kilogram, proaspete);
un pachet de unt de 250g (eu am folosit doar 200, dar la sosul de unt nu ne mai pierdem în detalii de gramaj), 80% grăsime;
o căpățână de usturoi (sau cât poți duce, 7-8-10 căței curățați și tocați);
sucul de la o lămâie sau 2 (în funcție de mărime și cât de zemoase-s), se dau după gust;
1-2 legături de pătrunjel proaspăt (așișderea, în funcție de preferințe și mărimea legăturii), tocate grosier;
sare, piper, după gust

După care purcedem, după cum urmează:

 1. Punem o cratiță (suficient de încăpătoare pentru toate midiile) cu apă la fiert.
 2. Spălăm și curățăm bien midiile, le demustăcim, aruncăm the broken ones, iar pe cele întregi rămase le aruncăm în apa care fierbe de la pasul 1
 3. Așteptăm vreo 4-6 minute, să se deschidă midiile.
 4. Dăm cratița de pe foc și scoatem midiile din apă. Care nu s-au deschis, la gunoi.
 5. Într-o altă cratiță (de preferință cu fund dublu, sau sosieră, dar suficient de mare pentru toate midiile) punem tot untul la topit (chiar și la foc mare, atenție să nu-l ardeți, though).
 6. Adăugăm cățeii de usturoi curățați și tocați grosier, sare și piper. Așteptăm puțin (20-30 de secunde să-și facă usturoiul treaba).
 7. Dăm focul la mic, adăugăm midiile, stoarcem lămâia/ile deasupra și acoperim cu un capac. Din când în când, mai zdruncinăm puțin cratița să se mai miște aranjeze și înmiresmeze midiile. Maxim 5 minute.
 8. Oprim focul, mutăm midiile pe un platou, turnăm ce-a rămas din sosul de unt, usturoi și lămâie deasupra, plouăm cu pătrunjel tocat, eventual mai reglăm sarea și piperul, stropim individual fiecare midie cu extra suc de lămâie dacă ne place și mâncăm. Bon appetit!

Cea de-a doua rețetă (cu vin) e detaliată mai jos.

Pe oricare dintre ele ați prefera-o, just make sure you make enough, ca să zic așa. Că odată porniți, e greu de oprit din mâncat frumusețile astea.

Prep time ingrediente

5 minute.

Cooking time

10 minute.

Nr. porţii

2 persoane.

Ingrediente

 • 20 de midii
 • 3 bucăți de unt
 • 3 căței de usturoi
 • o cană de vin alb sec (eu am folosit un Muscat Ottonel)
 • pătrunjel verde
 • suc de la jumătate de lămâie

Metodă

Am pus untul și usturoiul tăiat într-o oală pe foc mic. Când s-a topit untul și usturoiul a început sa dea aromă în toată bucătăria (fără să-l las să se ardă), am turnat deasupra vinul și am dat aragazul puțin mai tare.

Când și vinul a început să fiarbă, am pus deasupra midiile spălate și curățate în prealabil, am acoperit cu un capac și am lăsat pe foc 6-7 minute, timp suficient pentru midii să se desfacă.La final, am stropit totul cu suc de lămâie și mult pătrunjel proaspăt, am mai dat un ultim clocot și am pus pe farfurie cu restul de sos rămas. Am întins în amestecul de unt și vin (nom, nom) cu pâine uscată și totul a mers uns cu un pahar din același Muscat lângă. S-aveți poftă!

Imagini

Midii in sos de unt - ingrediente

Midii în sos cu vin

Midii în sos cu vin - close-up

Midii în sos cu unt - preparat final

Midii în sos cu unt și usturoi