Jurnalul navigatorului mîncau #19 (4-10 iunie 2015)

donuts

Howdy,

Săptămîna asta mă uitam înspre America și am rămas așa, cu gîtul înțepenit.

Pe 5 iunie, orice american care a intrat într-o cofetărie sau cafenea, care a dat peste un stand sau peste o rulotă, și-a putut lua gogoașa pe degeaba. De la gesturile voluntarelor din Armata Salvării, care împărțeau cafea caldă și gogoși soldaților americani în Primul Război Mondial, la Ziua Națională a Gogoașei (a celei găurite în mijloc, adevărata piesă de patrimoniu), care e întotdeauna în prima zi de vineri a lunii iunie, în jurul gogoșilor s-au produs multe momente de bucurie și patriotism. Și de apă în gură, pentru pofticioși. 

O altă mare bucurie națională cu oarece tradiție este alcoolismul. Unul din trei americani are mari probleme cu gradele din băuturi, iar ceilalți doi dintre cei trei cred că sînt mai degrabă îngrijorați pentru ei înșiși. Nu că în America nu ar fi la modă crearea cît mai multor tulburări medicale, dar totuși, uite, sticlele ajung la oameni din ce în ce mai tineri. Ia uite la ăla de 14 ani, duude…

Deși gradele ispitesc din ce în ce mai mulți americani, apa îmbuteliată este cel mai bine vîndut produs în Statele Unite. Din păcate, industria apei (minerală sau nu) îmbuteliată în plastic este mare consumatoare de energie, apă și, bineînțeles, plastic. Și știm cu toții ce ferm stă un ambalaj din plastic în gura unui delfin.

În tot acest timp, pe Stația Spațială Europeană, Samantha Cristoforetti este preocupată cu înregistrari video în care apare gătind mîncarea ei preferată. Este foarte greu să pregătești mîncare în imponderabilitate, dar se poate, mai ales cînd ești într-o misiune care durează 6 luni.

În loc de poză, dar tot în orbită: Space Critters!.

Și încă nu a venit 4 iulie,

See ya next time!

image credits: vnysia