Jurnalul navigatorului mîncau #14 (30 aprilie-6 mai 2015)
Ia, ce-a ieșit în tava cu linkuri? Hmm, Darwin arată binișor, Manipulator parcă nu s-a făcut pe-o parte, mda, hai să vedem totuși.
Richard Charles Darwin era un mîncău. Și, la Cambdridge, unde studia, făcea parte din Glutton Club-ul, unde, de fapt, oamenii nu înfulecau atît de mult pe cît ar lăsa să se înțeleagă numele ales, pe cît studiau rețete și experimentau feluri rare de mîncare sau combinații noi.
Un fel de Linguri Curioase a(le) secolului al XX-lea. Se întîlneau o dată pe săptămînă, în camera cîte unui coleg, prin rotație, și încercau fiare, fierișoare și păsări „necunoscute pînă atunci gustului omenesc”. S-au gustat multe, șoimi, bîtlani, bufnițe. De fapt, după bufniță clubul s-a destrămat, cu vome și calificative indescriptibile. În felul ăsta, vrînd-nevrînd, Darwin și-a călit stomacul pentru călătoriile de mai tîrziu, cînd spunea echipajului de pe Beagle că struții și armadillo-șii au gust de rață.
În articolul cu „Totul” despre insecte, l-am lăsat pe dinafară. Faceți cunoștință cu Manipulator modificaputis, generația Dinozaurii, promoția Acum 100 de milioane de ani. De fapt, nu știm dacă e comestibil, așa că scuze se găsesc. Dacă ești pasionat de geologie sau de paleontologie, uită-te și pe articolul în format PDF.
Alan Levinovitz provoacă amical vînzătorii din piețe pentru a vedea cu ce argumente își susțin opiniile despre produsele pe care le scot la vînzare. Pasionat de logică și argumentație, Levinovitz a scos niscaiva cărți în care analizează cum morala (religioasă) guvernează modul în care interacționăm cu mîncarea. James Hamblin poartă un dialog cu Levinovitz, în The Atlantic.
Îmi amintesc de Dale Cooper din Twin Peaks, agentul cu maniere ciudate. Unul dintre obiceiuri o atrage în mod special pe Helen Hollyman de la Munchies. Ea nu își poate lua ochii de la modul în care Dale Cooper își bea cafeaua și crede că într-un dicționar ilustrat, la cuvîntul zen ar trebui tipărită neapărat o imagine cu ceașca de porțelan a lui Cooper. Pasionată băutoare de cafea și dornică să afle cît mai multe despre modul în care se poate sorbi băutura cafeinizată, Helen l-a găsit pe David Lynch, nu doar creatorul agentului Cooper, dar și șeful propriei afaceri cu cafea, David Lynch Signature Cup, și l-a luat deoparte la o discuție despre filosofia băutului de cafea.
Bineînțeles, nici un sumar fără poze: Zborul ursuleților de gumă.
Mai lasă tu un sfert de oră linkurile la foc mic și
Pe săptămîna viitoare!
header image credits: Max Brown