Dovleac umplut

Din meniul de toamnă/septembrie de la Linguri Curioase.

Pentru toți cei care nu-s mari fani dovleac, asta e una dintre rețetele care s-ar putea să-i facă să-și schimbe părerea. Mai ales că tot procesul de preparare îi adaugă dovleacului aromele cărnii și ale celorlalte ingrediente (mere, merișoare) și-i taie din gustul specific.

Așa că luna viitoare de Halloween, nu-i ciopliți pe toți pentru copii,petreceri,zombie apocalypse și altele asemenea.  Țineți măcar un dovleac aproape pentru masă. It might just be the best decision you make that day. :) Și încercați-l în varianta următoare.

Prep time ingrediente

15 minute.

Cooking time

60 minute.

Nr. porții

4 persoane.

Ingrediente

  • 4 felii de dovleac curățate (sau 2 dovleci medii, sau 4 dovleci mici, care se pot porționa individual)
  • 120 g cârnat cu nucă (eu am luat de la Lidl, sunt ambalați individual și au o membrană exterioară albă ca și cum ar fi mucegai nobil, care se curăță)
  • 120 g ceapă tocată mărunt
  • 4-500g dovleac curățat, tăiat în bucăți
  • 120 g mere, curățate și tăiate în bucăți
  • 100 ml vin alb (eu am folosit un cupaj de la Budureasca)
  • ulei de măsline (1-2 linguri)
  • cimbru, oregano, sare, piper
  • 240 g cușcuș preparat
  • 60-80 g merișoare deshidratate

Metodă

Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade și am făcut umplutura. Am curățat cârnatul de membrana exterioară, l-am tăiat în bucăți mai chunky pe care le-am pus pe foc mediu într-o tigaie. Am lăsat cârnatul să se facă în propria grăsime (fără să pun nimic altceva în tigaie), cam 5-6 minute.

Am dat cârnatul deoparte și în grăsimea rămasă în tigaie am sotat ceapa și bucățile de dovleac (nu feliile, conținutul de umplutură). Cam 5 minute, până s-au înmuiat. Am adăugat merele, am pus deasupra și bucățile de cârnat pe care le dădusem inițial deoparte și am mai sotat 2 minute. Am adăugat vinul, am mai lăsat 1 minut și am dat totul deoparte.

Separat, am amestecat cușcușul cu ulei de măsline, merișoare și condimente (cimbru, oregano, sare, piper), după care am amestecat ambele mixuri (și cușcușul și cel cu carne) împreună.

Am umplut 2 dovleci medii, pe care i-am curățat în prealabil și le-am păstrat capacul, cu umplutură mixtă și i-am băgat în cuptor. 25 de minute acoperiți cu folie alimentară și încă 15 minute fără.

Alternativ, dacă nu aveți dovleci suficient de mici, tăiați 4 felii dintr-un dovleac mai mare, dați-le un clocot, să se înmoaie.

La umplutura de carne, adăugați doar merișoare și condimente (fără cușcuș) și umpleți feliile de dovleac. Împachetați în folie de aluminiu și dați la cuptor. Tot la 180 de grade. Cam 30 de minute. După care scoateți din folie (atenție că frige!), puneți pe farfurie (folosiți cușcușul ca și garnitură) și enjoy.

S-aveți poftă.

Imagini

Dovleac umplut

Dovleac umplut cu merisoare

Dovleac umplut cu mere, merisoare si carnati