Cu Leonidas despre ciocolata belgiană

În 1913 s-a născut Manon – din cremă de unt aromată cu cafea și acoperită de ciocolată albă, pentru un gust intens și pretty much historical.

În 2011 am descoperit-o eu prima dată, la una dintre ciocolateriile Leonidas din Bruxelles. Eram în etapa în care ciocolata albă era în topul preferințelor mele și Manon (cel puțin din ce-mi aduc aminte), împreună cu vreo 3 alte tipuri de praline cu ciocolată albă m-au făcut să merg în fiecare zi la ciocolaterie pentru un desert dulce. 

În mai 2014 s-a deschis prima ciocolaterie Leonidas și la Iași. Prima pralină pe care am gustat-o aici a fost tot Manon. Ocazie cu care am aflat că e un fel de pralină flagship a brandului și că rețeta e aceeași din 1913. Am aflat și că producția Leonidas are loc în continuare în Bruxelles, ceea ce înseamnă că au o logistică extrem de bine pusă la punct, pentru că ciocolata ajunge la ciocolaterii din alte țări în aceeași formă și la aceeași calitate pe care am cumpăra-o din Belgia.

leonidas 9

Alune din Turcia, migdale din Italia, cireșe din Périgord, nuci din Grenoble și din Texas, 100% unt de cacao și un emigrant grec născut în Anatolia (Leonidas Kestekides) care a fost suficient de încăpățânat să creadă în ideea lui și într-un produs de calitate foarte bună la un preț decent. Asta e pe scurt rețeta Leonidas și, cel puțin la nivel de spirit, e regăsibilă acum și în ciocolateria din Iași.

Mai ales dacă (nu) vă place ciocolata, vă recomand să mergeți (ciocolateria e pe Ștefan, vis-a-vis de BNR, lângă terasa cu umbrele Heineken care acoperă jumate de pietonal), să vă alegeți câteva praline (de încercat trufele) și să vedeți câtă atenție e dată inclusiv procesului de ambalare.

Dacă aveți noroc, vă puteți întâlni inclusiv cu francizorul brandului Leonidas, care știe câte ceva despre fiecare pralină (din cele vreo 60 diferite disponibile) în parte. Și dacă vă mișcați repede, primiți și un card de reduceri de 10% valabil un an.

P.S. Pentru cine știe despre ce vorbesc, au și speculoos, și spreadinguri (cu ciocolată amăruie included) și am văzut și ceva pungi de Papa Jacques.

leonidas leonidas 7 leonidas 6 leonidas 5 leonidas 4 leonidas 3 leonidas 2 leonidas 1