Comfort food preferat când ești răcit. Sondaj printre bloggerii culinari
Ce te consolează când zaci în pat răcit și nimic nu pare să îți calmeze durerile de gât, de cap și febra și mucii și toate neplăcerile cu care năvălește peste tine gripa? Visezi să poți iar respira și îți mângâi sufletul cu ceva bun de mâncare, așa cum fac eu? Poate că ești chiar unul dintre norocoșii căruia i se aduc pe tavă toate bunătățile solicitate.
În cele trei săptămâni de răceală de care m-am bucurat iarna asta, am avut timp să-mi pun astfel de întrebări și să-i chestionez și pe alții. 16 bloggeri culinari mi-au povestit care e comfort food-ul lor preferat când sunt răciți și dacă și-l prepară singuri sau îi răsfață cei dragi. Citiți și voi mărturiile lor și inspirați-vă din ele. În ordinea în care au răspuns, ta-daam:
Edith’s Kitchen
”Prefer supa de pui fierbinte (dacă are și tăiței de casă, e perfect!). Da, de cele mai multe ori o fac eu, că-i cea mai bună, asta dacă nu are cum să mi-o prepare mama.”
Rețete ca la mama
”Oh, ce m-ai nimerit! Sunt cât se poate de răcită chiar acum. Mănânc multe portocale (pe care mi le curăță bărbatu-meu), dar am găsit totuși energie să-mi fac o supă concentrată. Beau supă din cană și sper să mă fac bine cât de curând. Dacă nu va fi bună de leac, oricum e bună la gust.”
Milk and Toast and Honey
”Când sunt răcită bag la greu supă și cel mai mult îmi place aia cremă de legume coapte și cea picantă. Bine, și piureul de cartofi (pe bune, aș face baie în piure). Cred că supele sunt pe listă pentru că de obicei la mine răceala e cu durere-n gât. Cea mai recentă e supa mexicană cu tortilla (n.r. din fotografia de mai jos).”
La mine sub nuc
”Comfort food-ul meu dintotdeauna au fost clătitele, făcute de mama.”
Andie
”O să râzi de mine, dar când sunt răcită n-aș mânca decât piure de cartofi. Eventual o supă de găluști fierbinte făcută de mama. Evident că cel mai fain e când ți le prepară altcineva, dar dacă nu pot să șantajez pe nimeni, mi le fac singură.”
Sunny side up
”Pentru că sunt rareori bolnavă și deseori ipohondră (hei, nu mă judecați, trăim în era Google unde o mie și una de potențiale boli atroce care se potrivesc fix simptomelor noastre sunt la un click distanță!), momentele ălea în care răceala mă doboară tind să capete proporții apocaliptice. Adică fac urât, mă jelesc, mă tângui, mă miorlăi, îl sun pe tata și îl rog să vină și să aibă grijă de mine, apoi îl privesc de sub plapumă cu ochi umezi de căprioară speriată în fața farurilor mașinii.
Mâncarea perfectă pentru momentele ăstea de deznădejde este supa cremă de ciuperci, oameni buni. O supă cremă groasă, vârtoasă (să nu aud că o subțiați!), consistentă, cremoasă și mătăsoasă, pusă într-un castron uriaș și adusă, aburindă, la patul unde eu bolesc gândindu-mă la sfârșitu-mi iminent (da, sunt și ipohondră, și dramatică). Musai cineva trebuie să răstoarne în ea o lingură cu vârf de smântână grasă și tot acel cineva să-mi aducă, într-un castron separat, niște crutoane crocante. Să mă frig în timp ce o mănânc, să mă cuprindă moleșeala și să am senzația aia de pernă pufoasă și caldă în stomac. Să adorm cu burta plină și să mă trezesc cu zâmbetul pe buze și fără de febră.”
Enjoy dessert
”Când sunt răcită, preferata mea este supa de pui caldă, preferabil cu multe legume. În copilărie o pregătea mama pentru mine, dar acum o prepar eu pentru toată familia.”
Kiss the cook
”Cel mai cel comfort food pentru mine este ramen-ul. Poate fi omnivor, vegetarian sau vegan, important e să aibă o supă fierbinte la bază cu miso în ea, ouă fierte cu gălbenuș cleios, tăiței de orez, multă ceapă verde și ciuperci. Cel mai des îl fac eu, dar prima dată mi-a făcut Juha ramen de porc și miso (n.r. din fotografia de mai jos). Pe listă mai sunt: ramen-ul ăsta și ăsta și ăsta.”
La PrăjiturEla
”La capitolul răceală, din fericire, nu sunt persoana potrivită. Spun din fericire pentru că răcesc foarte-foarte rar. Când însă, o dată la câțiva ani se întâmplă, recurg la metode foarte simple: lămâie tăiată bucățele, amestecată cu miere de albine și fabulosul ceai al mamei mele – ceai de zahăr ars cu frunze de dafin. Îmi pregătesc singură mâncarea când sunt răcită și, cum când ești răcit nu ai chef, recurg la my all time favourite: cartofi la cuptor. Cum îi pregătesc: spăl bine cartofii, îi tai în două, îi pun cu partea tăiată în sus, apoi presar pe ei mălai și sare. Îi mănânc înmuiați ușor într-un amestec de ulei și oțet.”
Savori Urbane
”Diana zice că supa de pui cu tăiței de casă (sau găluște de griș) o pune pe picioare. Eu aș zice că un ramen picant din fond de rață, plin de legume și noodles. Ambele ni le preparăm singure.”
Prăjiturici și alte dulciuri
”Nu-mi place deloc răceala, dar trebuie să-i fac față. Când sunt bolnavă, eu sau ai mei, unul dintre remedii este supa de găină. Aș putea spune că sunt o norocoasă pentru că încă mai am o sursă sigură de păsări de curte și mai mereu am și în congelator câte o zburătoare. Așadar o supă de găină cu găluște de griș (sau tăiței de casă) face minuni. Mai recent am descoperit și ceaiul din rădăcină de ghimbir. Tare mi-ar plăcea să-mi pregătească alții, dar eu sunt cea care le prepară.”
Madeline’s Cuisine
”Deși nu am mai răcit de ani de zile, dovleacul copt cu fructe și nuci e felul meu preferat de comfort food. Iar pentru că îmi place așa mult să gătesc și mă relaxează, mi-l prepar singură chiar și când sunt bolnăvioară.”
Gourmandelle
”Eu de când eram mai mică am fost obișnuită cu supa cu găluști atunci când mă păștea răceala. Mamaie mi-o pregătea de fiecare dată, pe atunci baza de supă era de pui și punea pe deasupra o “tonă” de pătrunjel proaspăt tocat! Acum mi-o prepar singură. Baza de supă e de legume, însă “tona” de pătrunjel pe deasupra am păstrat-o! Pătrunjelul ăla proaspăt e trucul. De la atâta vitamina C fugea răceala de mine! Pe lângă supa cu găluști, my all-time comfort food favorită e piureul de cartofi cu chifteluțe vegetariene. E o mâncare atât de banală, dar pe mine mă unge pe suflet! Tot din copilărie mi se trage și pofta asta. Mamaie făcea piureul cu mult unt, punea un strat în farfurie și peste rădea puțin cașcaval, apoi încă un strat de piure și iar cascaval și la final iar piure. Pe lângă, îmi dădea chifteluțe în sos. O nebunie! Bombă calorică, dar ce conta! Mă simțeam ca în al nouălea cer când mâncam asta. Acum îmi prepar singură varianta mai sănătoasă, vegetariană. Mă bucur la fel de mult de ea de fiecare dată când o mănânc.”
Divă în bucătărie
”Când sunt răcită îmi fac mai multe fresh-uri de citrice (în jur de 3-4/zi) și mult ceai. Unul dintre preferate este ceaiul verde cu anason. Când mă ustură gâtul recurg uneori și la rețeta mamei de șodou. Din fericire, răceala a stat departe de mine în ultimii ani. ”
Bucătăria Urecheatei
”Pentru mine răceala este un semn al organismului că ceva nu este în ordine, așa că lucrez mereu în acest sens. Adică încerc pe cât posibil să am o alimentație bogată în vitamine, care să îmi întărească imunitatea. Am observat că schimbarea atitudinii față de boală, în general, mi-a permis să mă mobilizez, și să prind putere să și gătesc. Cum pe perioada de toamnă-primăvară am mereu fructe în congelator, dacă mă prinde o răceală, apelez la ele. Îmi pregătesc smoothie-uri în diferite combinații, dar din care sigur nu lipsesc fructele de pădure, căpșunile, portocalele și zeama de lămâie. De asemenea, îmi prepar ceai de fructe cu multă lămâie și ghimbir proaspăt. Face minuni! În ceea ce privește mâncărurile gătite, în primul rând ar fi supa de pui cu găluște de griș, care mă pune rapid pe picioare. Sau o supă de legume și ciuperci, cu mult, mult usturoi. Îmi plac și mâncărurile cremoase, cum ar fi pastele cu sos de smântână, brânză și usturoi sau mămăliga fiartă în lapte și presărată cu brânză de burduf.”
Cooking with my soul
Când sunt răcită și mă mai și doare în gât, cea mai bună mâncare este o supă cremă călduță, aromată. Și cu ghimbir împotriva răcelii. Ca de exemplu supa asta de morcovi și lapte de cocos.
Răceala se tratează, așadar, cu multă supă și amintiri din copilărie. Ție ce mâncare îți alină boala și te face să te simți mai bine atunci când nici o pastilă nu are efect?
Sursa foto: Worhty of elegance