Ce este quinoa
Quinoa în sus, quinoa în jos… Nu ştiu voi, dar eu aud tot mai des de ingredientul ăsta devenit de ceva vreme vedetă în bucătărie. Înainte să dau fuga să cumpăr o pungă şi să fac repede, să zicem, o salată (cel mai des în felul ăsta se găteşte, aşa am văzut), m-am documentat și vă spun și vouă ce este quinoa și cu ce se mănâncă. Poftiți de serviți!
Anul 2013 a fost Anul Internaţional al Quinoa (ziceam eu că e vedetă) desemnat de către Food and Agriculture Organization of the United Nations pentru că este pur şi simplu mama tuturor cerealelor şi are potenţial să salveze planeta de la foamete (şi carii).
Boabele de quinoa sunt mici şi rotunde, albe-gălbui şi sunt pline de proteine de nu ştiu câte ori mai uşor de digerat decât cele din carne, plus o grămadă de alte bunătăţi cum ar fi minerale, fibre, vitamine, acid linoleic, magneziu, calciu.
Datele nutriţionale cele mai importante (pentru 100 de gr. de quinoa): 368 kcal, 64 gr. carbohidraţi, 14 gr. proteine, 7 gr. fibre, 6 gr. grăsimi şi 3,3 gr. grăsimi nesaturate, 52 gr. amidon. Nice numbers, ha?
Fulgi, flakes, făină de quinoa – o găseşti cam în toate formele în magazinele naturiste. Mai găseşti şi drojdie de quinoa, paste de quinoa, quinoa germinată şi uscată, depinde ce planuri ai cu ea.
Gluten nu conţine aşa că cei cu alergii sau intoleranţe o pot lua în considerare în loc de cartofi sau orez.
Incaşii o considerau aliment-minune şi se hrăneau zile întregi doar cu quinoa, rezistând eroic.
Mic dejun cu fulgi de quinoa cu lapte, miere şi migdale, sună bine, nu? Încă o idee pentru cei ca mine care n-au niciodată idei pentru micul dejun şi de aia îl sar zile la rând.
Prepară quinoa la fel ca orezul. Spală boabele înainte şi apoi fierbe-le în apă cu puţină sare sau în supă de legume (pentru mai multă savoare), dar ai grijă că îşi măresc volumul de vreo 3-4 ori. Găteşte cu ea salate calde, budinci, pune o linguriţă şi în smoothie dacă vrei să fie extra-plin de energie.
Superalimentul quinoa stimulează sistemul imunitar, întăreşte rinichii, reduce cantitatea de grăsimi din sânge şi astfel riscul de atac de cord, te ţine la distanţă de artrită şi alte boli de oase pentru că are un conţinut mare de calciu, mai uşor de asimilat decât cel din lapte.
Tipurile cele mai cunoscute de quinoa sunt albă, roşie şi neagră. Mai potrivită pentru salate, de exemplu, este quinoa roşie pentru că îşi păstrează cel mai bine forma după fierbere. Varietăţi de quinoa sunt însă cu zecile, în funcţie de origine, de exemplu.
Acum îmi dau seama că e greu să scrii chiar şi aproape totul despre quinoa, there is just too much to know! Nu ştiu care va fi alimentul anului 2014, dar pentru mine va fi quinoa.
P. S. M-am ţinut de promisiune şi mi-am schimbat viaţa de la 1 ianuarie cu smoothie-uri pe care le fac acum on a weekly basis, voi cum aţi început anul?