Apps pentru foodies şi bloggeri culinari

Cum ar fi iPhone-ul tău deștept fără cîteva aplicații pentru mîncare care să-i scoată în evidență geniul? Cum ai fi tu mîndru proprietar de smartphone fără să instalezi și 2-3 chestii culinare (sănătoase și creative, cum atlfel)? Acum că producătorii de dispozitive mobile le burdușesc cu noi și noi senzori pentru fitness & wellness (puls, numărătoare de pași, calorii consumate, nevoi de proteine, liste cu carbohidrați, you name it), putem petrece foarte mult timp cu nasul în aplicațiile culinare și cu mînecile suflecate, și convenim să facem mai multă mișcare după siestă. Dacă mai apucăm.

În afară că ne satisfac curiozitatea și interesul (eu mai și salivez pe ecran), aplicațiile pe care le rumenim aici un pic și care e posibil să vă fie deja destul de familiare aruncă mereu cîte o provocare necesară, pasională sau chiar profesională. Rețete noi? Există o aplicație și pentru asta. Ustensile de gătit? Checked. Sfaturi și indicii pentru gătit? There’s an app for that too.

Dacă ești murdar pe mîini pentru că găteşti chiar acum, fă un gest de hello în aer telefonului (settings – air gestures ;) )  și citește oricum, poate un detaliu nou o să îți sară în ochi.

***

Screenshot_2014-10-16-09-52-11Epicurious Recipe App este prima alegere. Nu numai pentru că are rețete din revistele Gourmet și Bon Appétit, ci și pentru că e focoasă (adică interfața e roșie) – ne jucăm cît ne jucăm, dar mai și gătim serios! Aplicația te îmbie să-ți miști degetele prin ea (uneori, totuși, parcă prea mult swipe în oricare dintre categorii) și organizează frumos materialele în rubrici clare: cocktailuri, prînzuri sănătoase, gustări și alte idei pentru petreceri. Dacă lași rușinea la o parte, îți poate alege felurile de mîncare chiar în funcție de nivelul tău de gătit (ești pro sau de abia știi să deschizi aragazul).

La căutarea avansată poți alege ingredientul principal, dacă vrei să gătești pentru jumătatea ta sau pentru mai multe burți care au apărut, supte, la ușa ta, în a patra zi de post. Apropo de post, la căutare poți bifa opțiunea care îți arată considerentele dietetice și îți face diferite propuneri sănătoase. În același fel, poți să vezi și ce băuturi merg cu rețetele propuse sau cu anumite ocazii. Cin-cin!

Rețetele primesc furculițe verzi de la utilizatori, cu cît un fel de mîncare are mai multe furculițe, cu atît este mai apreciată în comunitatea epicurenilor culinari. Dacă vrei să înfigi și tu furculița ta proprie și personală, o poți face numai pe site.

Dacă ai găsit o rețetă pe gustul tău, o poți adăuga într-una dintre listele tale personale care sînt salvate local: Favorites sau Shopping List (mai ales dacă nu ai încă ingredientele prin frigider sau debara).

Pentru o probă de Android (Droid!) am căutat o mîncare de toamnă care să aibă carne de vită, morcov și ou și dintre cele 24 de sugestii am ales, yam-yam, Pot Au Feu.

Aplicația este, de fapt, ușa către epicurious.com, uriașa bază de date cu rețete, interviuri cu chefi renumiți din întreaga lume, articole pentru prepararea mîncării și turism culinar.

Ai prins ideea, chiar și Epicur și-ar fi instalat aplicația dacă ar fi avut-o pe vremea aceea și și-ar fi pus bookmark cu site-ul.

O poți înșfăca gratis din Apple Store (iPhone, iPad) și Play Store. Există diferențe importante, pe care le lăsăm să le descoperi singur, însă aplicația pentru iOS e mai șlefuită (no wonder, ar spune mulți fani ai mărului).

***

Screenshot_2014-10-18-09-43-32În Big Oven (iPhone, iPad și Play Store) chiar încap multe feluri de mîncare, chiar e big.

Interfața translucidă plutește peste fotografii glossy cu garnituri, fripturi rumenite și salate condimentate, care se derulează lasciv pe ecran și care, cum altfel, îți lasă gura apă și ochii hipnotizați ca ai lui Mowgli dup ce l-a văzut pe Kaa. E un slideshow dur, mai ales dacă te apuci să o deschizi ca mine, cu stomacul gol.

Big Oven e în același timp un savant deștept care a înțeles să te dea pe spate cu big data (aplicația se numește integral așa: BigOven 350,000+ Recipes and Grocery List – 350 de mii, da?) și un prieten care e gata mereu să-ți ofere idei noi. Ești în pană de idei, poftim idei!.

Pagina unui fel de mîncare se aseamănă foarte tare cu cea de pe Epicurious (sorry, Apple fans, dar de data asta n-am avut decît un Android la dispoziție, poate de aceea). Dacă vrei să te apuci de o salată rucola cu pere, afli de la început cît ar trebui să dureze, de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară. După un Doamne ajută să iasă ca în poze!, te poți apuca de treabă. Dacă ai cont pe site, da, Big Oven e tot o poartă de intrare către bigoven.com, (agregator nu sună prea grozav, nu-i așa?), poți aprecia rețeta și o poți distribui pe Facebook, Twitter, Google+, Pinterest, mai continui?

Dacă ești logat în aplicație, poți păstra rețeta în listele tale personale și chiar o poți planifica pentru o dată de mare importanță gastronomică. După ce apreciezi sau critici mai multe rețete și crezi că ai căpătat ceva curaj, poți adăuga propriile rețete (din adrese Web, de pe hîrtie, făcînd poze cu telefonul sau tableta sau pur și simplu tastînd-o). Aplicația îți organizează și păstrează tot ce îți aparține.

Spuneam că Big Oven se bagă în seamă mereu cu sfaturi. Ce mi-a plăcut cel mai mult este că îți oferă posibilitatea să cauți după resturile de mîncare pe care le mai ai prin casă. Bineînțeles că i-am făcut o probă, așa, ca dinainte de salariu. Cum prin casă aveam doar niște cartofi rozulii și 4 pătrățele de bacon, am trecut la căutare, convins că sigur o să întoarcă o răbdare prăjită. Surpriză, rezultatele erau numeroase! Bine, la majoritatea mai trebuia cîte ceva (păcat că nu mai avem vecinii de altădată, la care să mergem cu împrumutatul), dar cu un Corn Chowder sau cu o salata germană de cartofi supraviețuiam pînă seara, ca să scoatem banii de pe card.

După înregistrare poți să îți păstrezi rețetele care îți plac, să contribui cu propriile rețete, să pui mîna pe liste de grocery, poți să planifici meniuri într-un calendar și să distribui rețete cu prietenii tăi. Înregistrarea este gratuită, iar uneltele precum lista de cumpărături sau plannerul culinar foarte utile. Pentru opțiuni avansate, însă, trebuie să plătești.

Te las să o descoperi și tu, mai spun doar că are un link către un glosar impresionant de mîncăruri. Chiar impresionant! Huuuge! Și impresionant!

***

Screenshot_2014-10-19-10-57-53Trebuie să recunosc că doar cei mai pasionați și dotați dintre noi gătesc acasă și că mîncarea muncită profi în bucătăria proprie este grozavă. Hai, Adela, că și tu ne-ai convins că așa e! Însă de multe dăți ori ne bat la ușă prieteni, ori vrem să sărbătorim ceva sau doar ni-e lene să spălăm vase și atunci o zbughim în oraș. Dacă nu ai un restaurant preferat sau vrei să încerci ceva nou, poți apela la sugestiile pentru locurile de mîncat oferite de aplicațiile generale de geo-location – cele care se uită din satelit unde ești și te atenționează ce puncte de interes ai în față, în spate, la ora 3 și la ora 9 (Foursquare, Yelp), însă mie mi-a plăcut abordarea platfomei Foodspotting, care îți pune pe hartă doar feluri de mîncare care au pus sub masă mîncăcioșii care s-au plimbat prin oraș înaintea ta.

Ne-a apucat nostalgia cînd am regăsit friptura de vită de la Kuib-ul din Sinaia și ne-am propus ca data viitoare, la Blue Aqua din Iași, să încercăm creveții în sos picant mediteranean recomandaţi de aplicaţie.

Poți deveni membru al rețelei, e totul gratuit, și îți poți urca pe site fotografia localizată. Iar dacă ai gustat din felurile prezentate, le poți iubi și virtual, trimițîndu-le stele și inimioare.

Aplicația e gratuită (App Store – iPhone și Google Play Store).

Ia uite cum mănîncă, drăguții de ei, în Kyoto: Meet Foodspotting 3.

***

Screenshot_2014-10-19-11-53-13

O altă aplicaţie de mare interes pentru foodies şi bloggeri culinari ar fi una de ordin bahic, zic eu.

Mîncarea merge bine cu vinul. Cel puțin așa spun și fac amicii mei. Or fi ei cunoscători, iar eu o ne(re)cunoscătoare, însă mie mi-ar prinde foarte bine să deschid repede pe sub masă Hello Vino și cînd lumea se hotărăște ce vin merge cu grătarul de vită să spun, încruntată, cu mîna la tîmplă: băi, clar, un Pinot Noir, ce tot discutăm atît?!

Cunoscătorii au foarte multe opțiuni în aplicație. Cel mai mult mi-a plăcut că dacă îți faci cont (doar pe bază de adresă de email) poți trece, opțional, datele unui concierge (expert) pe care să-l înnebunești apoi cu întrebări despre vinuri.

Din păcate, e dezvoltată pentru State, de aceea vei alege concierge-ul din „Outside US”.

Aplicația arată foarte bine și e structurată în cîteva taburi principale. Vă spun sincer că o s-o păstrez pentru prima categorie, de asistență și recomandări corelate cu felul de mîncare, cu ocaziile din viața ta sau după preferințele papilelor.  Și iar îmi prinde bine ghidul lor de vinuri. Cine știa că Chardonnay e doar vinul alb ținut în butoi de stejar și cîte și mai cîte?

Linkurile către aplicație le găsiți pe situl lor.

***

Să revin și cu alte aplicații (poate mai puțin mainstream)? Aș mai fi vrut să scriu despre Evernote, cu add-on-ul lor EverNote Food, dar cred că îi voi aloca un articol separat, pentru că este o unealtă educațională foarte faină, dar şi despre unelte mai ciudate și mai practice (cum ar fi un scanner de produse care să te alerteze cînd găsește substanțe dubioase în produsele de la supermarket?).

La masăăă!