4 retete de guacamole
Guacamolele, sau pe scurt, guac (chiar îi zice cineva așa?) e o cremă/sos/dip pe bază de avocado, cu rețete vechi de secole. Din ce se zice, aztecii îl pregăteau încă din secolul al xvi-lea. Iar denumirea e din Nahuatl (limba aztecă) și înseamă în traducere sos de avocado (āhuacatl/avocado + molli/sos = āhuacamolli).
În timp, guacamolele a trecut granițele Mexicului, a devenit mai întâi foarte popular și în SUA și apoi pe tot globul. Ca metodă tradițională de pregătire, avocado foarte copt se pisează împreună cu celelalte ingrediente direct în mojar. Desigur că fiecare persoană are însă o metodă personală (și/sau un ingredient secret) pentru cea mai bună rețetă de guacamole ever, așa că feel free să vă lăsați imaginația să lucreze. E destul de greu să eronezi un guacamole atât de rău încât să devină necomestibil.
De reținut pentru metoda de preparare e că ideal ar trebui să aveți avocado foarte bine copt și lămâie (pe lângă orice altceva mai includeți la rețetă). Avocado copt pentru că e preferabil să avem o bază moale (care se transformă ușor în textură de piure mai mult sau mai puțin chuncky) cu care să lucrăm și lămâia pentru că întârzie oxidarea.
Ca să nu vă plictisiți și în caz că mai vreți idei pe lângă cele pe care le aveți deja, vă dau 4 rețete de guacamole (3 vegane, 1 vegetariană). Alegeți ce vă sună mai bine, și încercați acasă, pentru că toate sunt simplu de făcut, gustoase, hrănitoare și rapide. Toate pleacă cu 1 guacamole la bază și ingrediente diferite, în funcție de direcția pe care am vrut să o dau produsului final.
Varianta 1 – vegan. Guacamole cu tahina și mentă, pentru un twist Middle-Eastern.
Ingrediente
- 1 avocado copt (dimensiune medie spre mare)
- o mână de frunze de mentă (mărunțite)
- sucul de la 1 lămâie (sau jumătate dacă e juicy tare)
- o linguriță de tahina
- o linguriță de coriandru boabe (pisat în mojar cu 1/2 linguriță de piper roz)
- sare după gust
Varianta 2. – vegan. Guacamole cu roșii, ardei și paprika afumată.
Ingrediente
- 1 avocado copt
- 5-6 roșii cherry tăiate în sferturi
- zeama de la 1/2 lămâie
- 1 ardei gras roșu sau kapia mediu (tocat mărunt)
- 1 linguriță de paprika afumată
- sare și piper după gust
Varianta 3 – vegan. Guacamole cu ardei iute, lime și coriandru.
Ingrediente
- 1 avocado copt
- o mână de frunze de coriandru (tocate grosier)
- sucul de la 1 lime (sau chiar 2, dacă nu-s prea zemoase)
- 1 ceapă roșie mică tocată mărunt
- 1-2 ardei iuți verzi (fără semințe și tocați mărunt)
- sare și piper după gust
Varianta 4 – vegetariană. Guacamole cremos cu smântână sau iaurt
Ingrediente.
- toate de la varianta 3
- o lingură plină cu smântână, sau iaurt gras
Metoda de pregătire e aceeași de fiecare dată.
Într-un bol (sau direct în blender, pentru cine preferă textura respectivă), pisăm avocado cu o furculiță până îl facem piure, adăugăm restul ingredientelor și amestecăm până la consistența dorită.
Tips and tricks
1. Puteți urgenta coacerea la avocado dacă-l puneți într-o cutie/pungă, alături de niscaiva roșii, acoperiți și lăsați la temperatura camerei. Roșiile conțin o enzimă care ajută avocado-ul să se coacă mai rapid. Am văzut asta ca și recomandare la Société Gourmet, am încercat-o și eu și-n 3 zile am avut 5 avocado copți, numai buni pentru guacamole.
2. Dacă vă mai rămân leftovers (mie nu-mi rămân la cantitățile de mai sus), acoperiți guacamole cu folie și apoi băgați-l la frigider. În acest fel și ajutat de lămâia din conținut, procesul de oxidare va fi mai slow.
Buen apetito! și să-mi spuneți care dintre variante vă place cel mai mult.