Unde să mănânci în Torino: Ristorante Consorzio

Datorită faptului că e orașul-vatră pentru Salone del Gusto i Terra Madre, Torino are de susținut o moștenire culinară importantă, înrădăcinată și susținută prin mișcarea Slow Food în toată Italia, dar și la nivel global: dreptul la plăcere și la mâncare bună, curată corectă.

În acest context, nu e de mirare că în toate cartierele sunt împrăștiate zilnic piețe locale volante, că e greu să decizi în ce osteria să iei prânzul și/sau cina (pentru că miroase bine peste tot), că localnicii așteaptă cu un pahar de vin și un zâmbet pe față și 2-3 ore, dacă e nevoie, să obțină o masă la cârciuma lor preferată, sau că ospitalitatea torineză și mândria piemonteză debordează de arome puternice și grele de la bagna cauda, vitello tonnato sau fritto misto la trufe, cărnuri gătite încet, sweetbreads și alte organe ignorate complet în multe bucătării, vinuri curajoase, deserturi cremoase și o diversitate extraordinară de antipasti construite pe prospețimea ingredientelor de bază de la crescători locali, mândri de calitatea produselor lor.

Încercând să navighez printre toate recomandările și sugestiile vizitelor anterioare și înarmată cu aplicația Slow Food Planet, am decis să iau primul prânz la Consorzio –  restaurantul lui Pietro Vergano și Andrea Gherra, situat în inima orașului Torino, despre care am citit că valorifică exact produsele ignorate de alții, că folosesc ierburi din flora spontană și legume subapreciate, într-un mix de curiozitate și pasiune pentru artizanat în bucătărie.

Meniul lor, la fel ca al multor osterii, e scurt, clar, simplu și eficient, la fel ca modul în care e organizat spațiul și sala de mese, care nu ies deloc în evidență prin design interior, ci prin ce primești în farfurie și pahare.

restaurant-consorzio-torino-3

Se bazează mult pe produse din Piemont, pe susținut producători locali (furnizorii lor au o pagină în meniu, unii dintre ei sunt Presidia Slow Food, marcă a calității și unicității ingredientelor folosite în bucătărie), pe o intersecție de cultură gastronomică inspirațională cu know-how nativ și cultivat în anii de experiență din industria ospitalității.

restaurant-consorzio-torino-4

restaurant-consorzio-torino-5 restaurant-consorzio-torino-6 restaurant-consorzio-torino-7

Am vrut să comand 3 feluri de mâncare și mi s-a recomandat să aștept să termin risotto-ul cu măduvă înainte să cer desert, pentru că e un preparat greu și sățios, care nu prea lasă loc pentru altceva. Știau ei ce știau, dar tot am luat în deschidere sweetbreads cu ceapă și piersici, plus ceva vin (pe care l-am apreciat puțin prea mult și am uitat să-i scriu numele), plus un espresso de final (when in Italy …). A fost greu, dar am biruit.

Iar în cele 8 zile cât am stat în Torino, nici un alt restaurant (și am testat câteva) nu a egalat experiența de la Consorzio . Așadar, nu-l ratați, mai ales că nici prețurile nu sunt exagerate (toată distracția mea, tips included, a fost 50 de euro), iar service-ul e priceless.

Consorzio e deschis pentru prânz (12:30–14:30) și cină (19:30–23) în fiecare zi de luni până vineri, doar pentru cină sâmbăta, iar duminica e închis.

Contacte utile:

Adresa: Via Monte di Pietà, 23, 10122 Torino

Pentru rezervări (recomandat să fie făcute, pentru că spațiul nu e f. mare și e mereu plin), sunați cu încredere: +39 011 276 7661