tort de ciocolata felii

Tort de ciocolată

Deși nu-s mare fan făcut torturi (poate și din cauză că la astea trebuie respectate cantitățile și mie-mi cam lipsește disciplina), dar deh, să mănânc câte o felie îmi place, așa că merită să fac un efort mai ales pentru un tort bun cu ciocolată.

Pozele sunt cu tortul în varianta de blat de mai jos (cele vechi erau urâte și nu-mi plăceau așa că le-am schimbat), plus o altă cremă (cu brânză și cardamom) pe care o mai lucrez și voi reveni și cu ea când mă mulțumește complet.

Crema din rețeta de mai jos, însă, e simplă și ușor de făcut, iar tortul, în varianta asta, se potrivește oricărei ocazii, or just because. Eu l-am făcut ultima oară dintr-un impuls, fără să sărbătoresc ceva anume – pentru că e printre torturile mele preferate: dens, cremos, și cu gust curat și plin de ciocolată.

Ok, let’s do this.

Prep time ingrediente

10-15 minute.

Cooking time

35-40 minute.

Nr. porţii

6-8 persoane

Ingrediente

Pt. blaturi (ies 2 de aprox. 20 cm, care îmbinate dau un tort)

  • 1 + 3/4 căni făină
  • 1 cană zahăr brun (sau mai mult, după gust)
  • 3/4 cană cacao
  • 1 cană lapte + 1 lingură oțet (alternativ, merge și lapte de cocos)
  • 1/2 pachet de unt topit (adică 125g de +80% grăsime)
  • 2 ouă
  • 1 linguriță jumate de praf de copt
  • 1 lingură esență de vanilie (eu am esență făcută acasă, nu știu cum e cu cantitățile esențelor de la magazin)
  • un praf de sare
  • 1 cană de cafea fierbinte (fără zahăr)

Pt crema de unt cu cacao:

  • 3/4 pachet unt
  • o smântână de 200 de grame, de măcar 20% grăsime
  • 50 g zahăr pudră (eu am dat prin râșniță niște zahăr Demerara)
  • 100g cacao

Metodă

Am pus cuptorul la preîncălzit la 175 de grade.

Am pus într-un bol făina, cacaoa, zahărul, praful de copt și sarea pe care le-am amestecat. Am adăugat ouăle, laptele, oțetul și untul topit și am încorporat. Am adăugat esența de vanilie și cafeaua și am omogenizat. Conținutul rezultat e de o consistență destul de subțire, chiar lichidă. Ăsta e blatul.

L-am împărțit între 2 forme și le-am băgat la cuptor, ambele pe același nivel, pe mijloc. Am lăsat in cuptor aproximativ 35 de minute, sau până o scobitoare băgată în blat iese curată.

Am scos cele 2 blaturi și le-am lăsat la răcit complet.

Am făcut crema, amestecând și încorporând toate cele 4 ingrediente (unt, smântână, zahăr, cacao) până la consistența și gustul preferate.

După ce s-au răcit blaturile, am construit tortul. Am lipit cu aproximativ o treime din cremă cele 2 blaturi între ele, am întins restul deasupra și pe margini cu o spatulă și am nivelat.

Ideal, din experiența de până acum, e să lăsați tortul peste noapte la rece și să-l tăiați a doua zi. Uneori mie mi-a ieșit schema asta, alteori nu. Rău nu e deloc nici tăiat pe loc, dar peste noapte mie mi se pare că se așează și se echilibrează minunat toată ciocolătoșenia. Acum, voi decideți cum îl preferați.

Poftă bună.

tort de ciocolata

tort de ciocolata cu crema de ciocolata

One Comment

Leave a Reply