Supa crema de sparanghel cu trufe

Ăsta nu-i post de făcut reclamă, dar fără Marius și dispunerea lui să trimită pachete de la Băcănia Veche la Iași, n-aș fi simțit eu arome de trufe zilele astea. Și încă nu orice fel de trufe, ci de-ale locului, din spațiul românesc.

Și n-om fi noi la fel de cunoscuți și cu istorie de Périgord, dar sunt momente în care blazonul individual pică emoțional sub zona de origine.  Din motive de astea, că tot sper eu că într-o zi o să ne putem aduna și pune cap la cap unii cu alții pentru actualizat și promovat preparate din gastronomia românească, și de n-or fi suficiente, om crea câte-or mai fi nevoie, dar și pentru că eram curioasă că n-am mâncat până acum trufe românești, tare m-am bucurat să le pot găsi la Băcănie.

Știam exact cum vreau să le consum încă de când am aflat că se pot livra și la distanță.

#1 – o aroganță mică (adică rețeta ce urmează)- mai ales pentru că sparanghelul e un prieten bun de-al meu și crud, iar supa-cremă e printre puținele startere de felul ăsta pe care le mănânc cu plăcere.

#2 – un preparat neaoș, autentic românesc, transformat in something to constantly drool over – dar asta e o poveste pentru o dată viitoare.

Deocamdată am pus trufa rămasă la congelator și o voi legitimiza la încă o masă, al cărei meniu complet încă îl pixualizez. Așa că mai bine să trecem la crème de la crème și anume la supa cremă de sparanghel cu trufe, again, the best there is – de inspirație Zen Chef – cine nu-l cunoaște deja, să-l studieze, că are de unde învăța.

Prep time ingrediente

10 minute.

Cooking time

10-15 minute.

Nr. porţii

4 persoane.

Ingrediente

  • 3 cartofi medii (curățați și tăiați cuburi)
  • 300g sparanghel (că atât aveam, curățat și tăiat în bucăți)
  • 800 ml stock de creveți (I make my own, but for those of you too lazy to do it, merge și apă + a chunky loss of flavor, though)
  • 1 ceapă (tăiată julien)
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • o bucată de unt (20g)
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 fire de salvie
  • 2 linguri de smântână
  • sare și piper

Extra (opționale pentru servire)-

  • 4 ouă
  • 2 trufe
  • crutoane
  • câteva fire de arpagic
  • câteva picături de ulei de trufe

Metodă

Am încins uleiul și am topit untul la foc iute, într-o oală cu fund dublu. Am dat focul la mic, am pus ceapa deasupra și am lăsat câteva minute să se înmoaie. Am adăugat stockul de creveți, cartofii și bucățile mai mari de sparanghel (ce a rămas din partea inferioară după ce i-am curățat și tăiat), am dat iar focul tare până a dat un clocot și apoi am acoperit, și am lăsat la foc mic să fiarbă. 7-8 minute.

După ce-au fiert cartofii, am pus și restul de sparanghel, am învârtit puțin și am mai lăsat încă vreo 2 minute. Am dat la o parte de pe foc, am adăugat smântâna, plus sare și piper după gust și am blenderit/uit (?) până am obținut supa-cremă.

Am strecurat și pus în farfurii (ies 4 porții generoase), am fiert ouăle moi și le-am adăugat deasupra, am asezonat cu puțin ulei de trufe, crutoane, arpagic și puțin piper roșu, și evident cu trufe, după care am savurat fiecare înghițitură.

Când a început să curgă și gălbenușul moale în supa-cremă, the flavor level went from light and yummy to sky-high nomsomness. Și mă opresc aici, că ar mai merge o porție și nu mai am sparanghel. S-aveți poftă.

Imagini

Supa crema de sparanghel cu trufe

Supa crema de sparanghel cu trufe

Supa crema de sparanghel cu trufe

3 Comments

    1. Adela

      Nu-s chiar pe gustul tuturor (seamănă de departe cu ciupercile normale, dar au gust mult mai pronunțat de lemn, pământ și pădure). Mie-mi plac mult (ambele soiuri), dar știu oameni care strâmbă din nas la trufe.

      Au și aroma foarte puternică (îți mută nasul), care se pierde repede dacă nu-s ținute ok. Am avut noroc, le-am primit împachetate ca la carte. :)

Leave a Reply