Salata calda de galbiori cu bulgur

Pseudo-raw (și spun pseudo, pentru că la insistențe externe am tratat termic gălbiorii, dar cu o proximă ocazie o să-i testez în varianta marinată și atât),  vegan, și highly-spicy. Suficiente atribute pentru salata pe care o s-o tot repet, că vorba hiper-cunoscută – “prea bun, prea ca la pădure” – s-a reconfirmat și cu ocazia asta.

Cantitățile-s pentru doi oameni, toată treaba durează 10 minute active, plus perioada de incubație a ciupercilor (aka statul în cuptor la 180 de grade).

Prep time ingrediente

10 minute.

Cooking time

25 minute.

Nr. porții

2 persoane.

Ingrediente

  • 500 g gălbiori curățați și spălați
  • 100 g bulgur
  • 1 ardei kapia sau gogoșar (mare)
  • 1 legătură de pătrunjel (tot mare)
  • 10-12 fire de arpagic
  • sare, piper
  • oțet, suc de lămâie, ulei de măsline
  • fulgi de chili, semințe de muștar

Metodă

Am făcut o marinată (cantități din ochi și după gust) din sare, piper, oțet, suc de la o lămâie, ulei de măsline,
fulgi de chili, semințe de muștar și arpagic, în care am pus gălbiorii spălați, curățați și tăiați în bucăți (chunks, nu prea mici) relativ egale.

Am acoperit cu folie de plastic și am băgat la frigider. Am tăiat ardeiul în bucățele și am pus cuptorul la preîncălzit la 180 de grade.

După vreo 10-15 minute am scos gălbiorii din frigider, i-am mutat într-un vas termorezistent, am turnat niște marinată rămasă deasupra, și am dat la cuptor 20 de minute. Între timp am pus și bulgurul la înmuiat (în apă fierbinte), iar când gălbiorii au fost gata am pregătit salata.

Într-un bol am amestecat bulgurul, cu bucățile de ardei, pătrunjel tocat (de recomandat dacă e legătura mică, să folosiți două), gălbiorii pescuiți din cuptor, sare, piper și extra chilli după gust. Bonus încă puțin suc de lămâie de final.

Voilà le nomness. :D Să vă fie cu spor că s-a deschis sezonul de ciuperci la munte.

Imagini

Galbiori in marinata

Galbiori la cuptor

Salata de galbiori cu bulgur

Salata calda de bulgur cu galbiori