Prăjitură cu mere și unt de arahide

Pentru când încep să se strice merele (sau alte fructe) prăjitura asta e potrivită. Nu e chiar cel mai rapid desert din lume, dar are potențial să fie unul dintre cele mai bune, așa în prag de sărbători de iarnă. Ingredientele sunt pentru o formă de 26 (dacă vrei mai o prăjitură puțin mai înaltă) sau 28cm și desertul reprezintă, din punctul meu de vedere, o versiune numai bună de comfort family mood food și o modalitate să folosești (în loc să arunci) ingrediente rămase prin cămară/dulap din alte ocazii.

Prep time ingrediente

10-15 minute.

Cooking time

40-45 minute.

Nr. porţii

4-6 persoane.

Ingrediente

A. pentru crustă

  • o cană de făină de ovăz
  • 4-5 linguri pline cu unt de arahide (eu am folosit de cel crunchy)
  • un vârf de sare
  • coaja rasă de la o portocală
  • 4-5 linguri de zahăr brun

B. pentru blat

  • 1 cană jumătate de făină de ovăz
  • opțional* 5-6 biscuiți de ovăz sfărâmați (ca pentru blatul de cheesecake), sau o mână de fulgi de ovăz
  • 1 linguriță praf de copt
  • un vârf de linguriță de bicarbonat
  • un vârf de linguriță de sare
  • o jumătate de nucșoară dată prin răzătoare
  • un sfert de pachet de unt (la temperatura camerei)
  • 5-6 linguri de zahăr brun
  • 2 ouă
  • 2 căni de mere (una bucăți mai mici, cealaltă chunks)
  • puțin lapte (tot opțional)

Biscuiții sau fulgii de ovăz sunt mai ales pentru textura finală a prăjiturii. Dacă nu aveți deja prin casă, puteți și fără.

La fel și făina, eu am făcut și cu făină de ovăz, și cu mix de tărâțe și făină integrală.

C. pentru glazură

  • sucul de la o portocală
  • 2-3 linguri de zahăr brun
  • 2-3 linguri de concentrat/melasă de rodii (opțional, dar recomandat; se găsește și în supermarketuri și la băcănii, sau magazine cu condimente)

Metodă

Am pus cuptorul la preîncălzit la 180 de grade, am uns tava cu unt și am dat deoparte. Am amestecat toate ingredientele de la A. într-un bol, cu mențiunea că am adăugat untul de arahide chiar la final și l-am desfăcut și semi-omogenizat cu restul cu degetele până am obținut o compoziție ușor nisipoasă cu gologoațe mici. Am dat la frigider și am trecut la blat.

Într-un bol am amestecat ingredientele uscate, după cum urmează – făina, biscuiții sfărâmați, praful de copt, sarea, bicarbonatul și nucșoara.

În alt bol (sau la robot), am bătut untul cu zahărul până la omogenizare, am adăugat ouăle unul câte unul și apoi, pas cu pas, componentele uscate.

În momentul ăsta veți avea un aluat pastă destul de gros și lipicios. Dacă vi se pare prea groasă textura, aici vine puțin lapte să înmoaie compoziția. Eu am adăugat lapte o singură dată, de obicei mă mulțumește cum arată blatul. Am adăugat și cana cu bucățele de mere și am amestecat cât să se combine toate. Dacă folosiți robotul de bucătărie, procesul ăsta se întâmplă la viteză mică și durează 10-20 de secunde. La mână, merge mai domol, tre să aveți răbdare, că-i dați de capăt.

La etapa asta finală, blatul se înmoaie de la mere și ajunge la o compoziție aproape similară cu cea clasică pentru brioșe.

Am turnat compoziția în tava unsa cu unt și am pus deasupra restul de mere tăiate (adică cealaltă cană cu chunks mai mari). Am scos din frigider amestecul pentru crustă și l-am împrăștiat pe toată suprafața tăvii, după care am dat la cuptor 45 de minute.

Chiar înainte să scot din cuptor, am făcut glazura.

Într-un recipient pentru sosuri am pus sucul de portocală pe foc mediu și am adăugat zahărul pe care l-am lăsat să se topească. Când a început să clocotească, am adăugat concentratul de rodii și asta a fost. Glazura asta trebuie să aibă consistență de sirop puțin mai gros.

Imediat ce-am scos prăjitura din cuptor, am stropit glazură caldă pe toată suprafața și abia apoi am lăsat la răcit. Cam 10-15 minute. A fost foarte, foarte bună. Prăjitura asta cu mere e ca suprizele neașteptate, nu arată fabulos la exterior, dar are un gust senzațional, texturat de aromele de nucșoară și unt de arahide. S-aveți poftă!

Imagini

Prăjitură cu mere si unt de arahide

Prăjitură cu mere și unt de arahide

Prăjitură cu mere și unt de arahide

Leave a Reply