Jurnalul navigatorului mîncau #3 (5-11 februarie 2015)

food

Salutări,

Ia să vedem ce mai scrie la gazeta cu bunătăți.

Își mai amintește cineva de Miss Piggy și cum spunea ea odată: “Never eat more than you can lift”? Păi normal că nu, acum e la modă Beyoncé, care și-a deschis lanț de livrări de produse pentru vegetarieni. De pe http://www.22daysnutrition.com/ se pot comanda produse vegetariene fără gluten, fără soia, fără brînzeturi, fără congelări. În general, fără. 

Cîțiva cercetători belgieni au grupat cîte 16 gîndaci în 19 echipe de lucru. Le-au legat de antenuțe transmițători ca să le urmărească mișcările, cu scopul de a determina, în condițiile unei arene de plastic luminate parțial, dacă un gîndac are o anumită particularitate ce influențează comportamentul de grup. Și are: unii se ascundeau repede în întuneric, alții înfruntau lumina fără nici o grimasă. Legătura cu mîncarea o faci numai dacă vrei. O corelație ar putea fi făcută cu articolul despre insecte de pe Adelicii, la sfîrșitul căruia, o comentatoare se întreba, mai mult sau mai puțin retoric, dacă e moral să mănînci ființe cu creierul mai mic.

Șocant! O mare minciună care a circulat prin tratate de medicină, manuale de bună-stare și ghiduri culinare a fost desființată. Grăsimile saturate nu sînt nocive pentru inimă! Cel puțin așa stă scris în mai multe articole din reviste științifice bine-văzute. Totul ar fi pornit de la un manual britanic din 1977, cam fals. Nu săriți, eu doar spun ce am citit în ultima săptămînă, că dacă aș spune ce am mîncat…

Un islandez s-a îndrăgostit de un burger de la McDonalds. Nimic surprinzător, mii de oameni cad răpuși de dragoste pentru burgeri, zi de zi. Interesant este că Hjörtur Smárason (se citește Hjörtur Smárason) și-a păstrat iubirea vieții într-un garaj, din ziua primei întîlniri, adică din 2009. Pînă anul trecut, cînd Muzeul Național din Islanda i-a propus să nu mai fie atît de egoist și să arate lumii ce lucru important are el. Burgerul arată cam la fel ca în ziua primei priviri. Chițibușarii pot să zărească, totuși, o mică degradare acolo, dacă mai merge linkul de pe site-ul Bus Hostel Reykjavik, ultima reședință a acestei superbe povești (eterne?).

Și înainte să te întorci pe la treburile tale, uite, restaurant oiesc, în Coreea de Sud. Locașurile cu viețuitoare sînt la mare modă: cică ar mai fi o cafenea cu pinguini, în Japonia, și un magazin plin cu pisici în Londra. Se pot face multe comentarii, dar eu trebuie să o zbughiesc, acum, așa că…

Pe săptămîna viitoare!