Jurnalul navigatorului mîncau #18 (28 mai-3 iunie 2015)

Hell's kitchen - El Diablo

L.E. Cu ceva întârziere editorială, dar la fel de actuală ca și săptămâna trecută (când au fost adunate), seria de lecturi culinare continuă cu câteva linkuri … vulcanice.

//

Șșt,

Dacă te întreabă Adela, nu m-ai zărit azi pe-aici. Am tras o fugă să văd dacă a mai rămas ceva din ce-a gătit pentru seria ei glutenofobă/filă. Nici nu știam prea bine ce e glutenul și de ce e atît de hulit. Pînă cînd am găsit o animație, în care un nene doctor de burtă (Chey) explică fain tot ce e bun de știut. Acum sînt un jder educat, dar tot nu am mai găsit nimic de-ale gurii pe-aici. Și văzusem poze foarte ademenitoare. Nu, nu sînt educat, altfel nu veneam la hoție și debandadă.

Mai sînt și îngrijorat pentru că activitatea seismică și vulcanică de pe planetă s-a intensificat în ultimele luni. Și mă gîndesc, cu blana tremurîndă, la vizitatorii restaurantului El Diablo care fac frigărui la vulcan, pentru că localul e așezat peste unul. Somnoros, dar cine știe cît de profund doarme. Chiar cel mai mare grătar de acolo a fost așezat peste o groapă cu lavă care bolborosește la 400 de grade! Vai, vai, numai să nu verse cineva din greșeală un pic de ulei pe jos.

Pe Gizmodo scrie că maimuțele ar putea găti, dacă ar avea cuptoare mai simple. Exact asta mai trebuia, maimuțe cu burta umflată care joacă Angry Birds pe canapea.

Mă topesc după concursurile cu mărimi superlative (stil rusesc, cu cel mai mare pitic din lume?). Nu, nu e rusesc, pentru că mergem în Anglia, locul în care s-au găsit, dintotdeauna, prin grădini, multe legume uriașe. De fapt, britanicii au impus moda asta, devenită, de-acum, o tradiție. Ei nu apar în public cu ceasuri, mașini și țoale, adevărata mîndrie e să îți faci intrarea în tîrg cu o vînătă trasă de două tractoare. În Lucky Peach, Laura Goodman adună poveștile lor (cu poze mișto – unele legume de-abia au încăput în cadru). Tot la ea pe site au făcut și un infografic, așa, de-amorul comparațiilor.

Pînă data viitoare,
Nu uita să mănînci ceva frumos și bun!

* image credits: Rich Ford