Galette cu visine, cirese amare si blat din aluat cu maia

Galette visine cirese amare aluat cu maia

Deși mie-mi place să gătesc mai degrabă savory decât sweet, dulciurile se nimeresc să-mi iasă cam tot timpul, chiar și când sunt pornite din resturi sau ingrediente întâmplătoare puse instinctiv în același bol.

Poate și pentru că uneori, inclusiv la deserturi, ingredientele se potrivesc de la sine și se împletesc în câte-o rețetă pe care n-o mai calculăm chiar la fiecare pas și n-o mai cântărim chiar la fiecare gram, dar simțim la mână aluatul, la lingură compoziția și la suflet gustul, chiar dinainte să băgăm prăjitura la cuptor.

Galette e termenul francez care desemnează prăjiturile cu crustă, mai degrabă plate și crocante, care nu sunt făcute într-o formă anume, ci la mână, și care au o umplutură dulce sau sărată (vezi, de exemplu, Breton galette). Interesant e că în franceza canadiană galette se referă de obicei la cookies. La fel și britanicii diferențiază prin terminologie Breton galette care-i făcut cu bază de clătită din făină de hrișcă și e un preparat sărat, de celelalte.

În zona asta ușor confuză s-a născut galette a mea cu vișine și cireșe amare. Am mai găsit o pungă de vișine de anul trecut în congelator, un borcan de compot de cireșe amare în cămară, blatul s-a nimerit și el cu maia pentru că în continuare mi-e greu să arunc maiaua care se strânge de pe-o zi pe alta, așa că o mai adun pentru zile de weekend când o folosesc în altceva decât la pâine. N-aveam nici zahăr și am folosit melasă, mă gândeam să pun niște rozmarin în compoziție de contrast, dar mai aveam o urmă de limoncello într-o sticlă, așa că l-am folosit pe ăla și rozmarinul parcă nu mai avea sens, și tot așa.

Ca pentru cele mai multe dintre rețetele de aici, recomandarea e să o preluați și pe asta și să o adaptați după gustul propriu. Ingredientele sunt, și ele, în cantități aproximative și duc la o prăjitură cu un blat de aproximativ 30 de cm (înainte de împăturire).

Tarte diem. :) 

Prep time ingrediente

20 minute.

Cooking time

45 minute.

Nr. porții

6 persoane.

Ingrediente

Pentru blat

 • 130 g făină integrală
 • 100-110 g unt rece (preferabil de >80% grăsime)
 • un praf de sare
 • 1 linguriță de zahăr brut
 • 100 g maia (eu am folosit maia de secară rămasă de la hrănire și ținută la frigider)

Pentru umplutură

 • 160 g vișine fără sâmburi
 • 150 g cireșe amare din compot (fără sâmburi)
 • 3 linguri de compot de cireșe amare
 • 1 praf de sare
 • 2 lingurițe de amidon
 • 2 linguri de melasă
 • 20-25 ml limoncello
 • esență de vanilie, am turnat la ochi, aproximativ o lingură

Opțional, pentru crustă

 • 1 ou bătut
 • 1 linguriță de zahăr brut

Metodă

Întâi am făcut blatul, pentru că trebuie să stea la rece măcar o oră. Într-un bol am amestecat făina, sarea și zahărul cu untul rece tăiat în bucăți. Treaba asta se face lejer la robot, mie-mi place să simt aluatul și l-am făcut la mână. Când compoziția a ajuns la o textură nisipoasă cu granule mari și cât un bob de mazăre, am încorporat maiaua și am omogenizat. În final, am obținut un aluat cum e cel de tartă, pe care l-am împachetat în folie alimentară și l-am băgat la rece (pe raftul de sus al frigiderului) 1 oră.

Între timp am făcut umplutura.

Într-un bol am amestecat amidonul cu compotul de cireșe amare.

Am pus apoi vișinele, cireșele amare, sarea și vanilia la încălzit într-o cratiță pe foc mediu. Când a ajuns la temperatura de fierbere (all bubbly), am adăugat melasa și limoncello și am dat la mic, amestecând constant. Am adăugat mixul de compot cu amidon și am continuat să amestec 3-4 minute, până s-a îngroșat toată compoziția.

Textura în momentul ăsta ar trebui să fie de sirop foarte gros spre dulceață. Dacă e așa, înseamnă că e gata și poate fi dat de pe foc și lăsat puțin la răcit. Dacă încă e subțire, mai trebuie lăsat puțin pe foc. Bon.

După ce trece ora (sau 2, nu-i bai), scoatem aluatul din frigider și punem cuptorul la încins la 190 de grade.

Eu am scos aluatul după aproape o oră și tot a fost în regulă. L-am întins cu rola direct pe hârtie de copt înfăinată. Am obținut un blat relativ rotund, de aproximativ 30 de centimetri diametru și aproximativ 0.5 cm grosime.

Am turnat toată umplutura pe mijlocul lui, am nivelat-o puțin, dar am lăsat marginile blatului libere. Am îndoit marginile peste umplutură, din aproape în aproape, cât să nu rămână colțuri libere prin care să se scurgă ceva.

Am uns cu ou bătut deasupra și am presărat zahărul brut pentru crustă. Am mutat prăjitura cu tot cu foaie de copt într-o tavă și apoi în cuptor, fix pe mijloc, unde am lăsat 45 de minute.

Depinde de cuptor și de ingrediente, galette e gata când umplutura vizibilă e all bubbly și blatul e auriu spre maroniu.

Se lasă la răcit, măcar 10 minute, se porționează și se poftă bună.

Imagini

Galette cirese amare

Galette visine cirese amare aluat cu maia

Galette visine cirese amare aluat cu maia