Galette cu fructe de pădure

Ceva lejer, de miercuri.

Da, da, de miercuri, doar că între timp au intervenit unele și altele și abia vineri noapte se prezintă public această galette cu fructe de pădure. No fancy stuff, just yummy stuff.

Nu mai țin minte dacă am mai scris și cu alte ocazii, ideea e că ce la noi se termină rapid, e semn clar că tre să ajungă și pe alte mese. Asta s-a terminat în 3-4 ore, so you do the math.

Ingrediente

Pentru blat (din care veți folosi cam 2/3 dacă nu vreți un porc de tartă)

  • 200 g făină integrală
  • 100 g unt rece, tăiat în cuburi
  • un praf de sare
  • 3-4 linguri cu apă rece

Pentru umplutură

  • 350 g fructe de pădure (eu am folosit un mix de fructe congelate, pe care le-am decongelat peste noapte)
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 80-100 g zahăr (depinde și de fructe – pot fi destul de acrișoare, și de tipul de zahăr, eu am folosit nerafinat)

Metodă

Mai întâi am pus cuptorul la preîncălzit și am făcut aluatul pentru galette. Am amețit untul rece între degete cu făina și sarea, până am obținut un amestec care seamănă mai mult a nisip decât a aluat și încă mai prezintă oareșce urme de unt în el. Dacă preferați, puteți face asta și într-un robot (it is faster), mie-mi place să mă joc în făină so I just use my hands.

Am adăugat apa rece deasupra și am încorporat să formez aluatul. Cantitatea de apă e relativă și depinde inclusiv de umiditatea din cameră, așa că ideal e să porniți cu 2 linguri și apoi să feel the dough dacă mai cere extra apă.

Am modelat aluatul într-o bilă, l-am împachetat în folie alimentară și l-am pus în frigider 30 de minute, timp în care ne-am apucat de pozat ingredientele de umplutură. Ne-am apucat, vorba vine, că eu doar am comentat, m-am hlizit și am bălit pe lângă aparat.

Aparent that did the trick, că uite ce-a ieșit:

ingrediente galette

ingrediente galette

aluat galette

După ce-am terminat cu etapa asta, am scos aluatul din frigider și l-am întins frumos într-un soi de formă de cerc, direct pe o bucată de hârtie de copt. Tot la mână, că e flexibil și e mai simplu să jonglez cu grosimea, și să-l las puțin mai subțire pe marginile pe care le adun la final.

cm2_3246

cm2_3252

cm2_3256

Am turnat sucul de lămâie și zahărul peste mixul de fructe de pădure și apoi le-am împrăștiat cu lingura din centrul aluatului spre margini, încercând să pun doar fructe (mai lasă ceva zeamă în farfurie, și pe aia nu o folosesc) și să las cam 2 cm de spațiu neacoperit de fructe pe exteriorul cercului de aluat.

Am întors apoi marginile aluatului spre interior, și le-am lipit într-o estetică amatoricească, astfel încât să formez le galette.

galette cu fructe de padure

galette cu fructe de padure

Am mutat cu tot cu hârtia de copt într-o tavă și apoi în cuptor 25-30 de minute. Apoi am scos, am lăsat la rece câteva minute, am tăiat, turnat înghețată de fistic deasupra și ne-am alimentat sugar cravings-urile big time.

Easy as pie galette.

S-aveți poftă!

Foto Andrei Ignia

galette cu fructe de padure

galette cu fructe de padure

galette cu fructe de padure